Maak een opvallende infographic: 5 tips!

Het internet is een perfect medium voor infographics. Lezers vinden ze gemakkelijk te begrijpen, ze zitten vol goede informatie en krijgen zelfs een beetje entertainment in de vorm van creatief schrijven en een grafisch ontwerp. Marketeers reageerden op deze feiten door sociale media en andere verkooppunten met hun infographics te overstromen in een poging meer klanten te werven.

Hoe laat je jouw infographic opvallen?

Marketeers storten zich dus vaak op het ontwerpen van infographics. Al deze infographics komen ‘op de grote hoop’ terecht. Voor de consument zien veel van deze infographics er hetzelfde uit. Een groot deel van de marketeers maakt ze dan ook al bijna op de automatische piloot, waardoor ze vaak niet uniek zijn. Wij geven je 5 tips om een infographic te maken die wél opvalt in die online massa van infographics.

1. Bedenk 10 ideeën

Het is goed om meerdere ideeën voor een infographic te noteren. Het eerste idee dat je te binnen schiet is namelijk in de meeste gevallen een idee dat al meerdere keren is uitgevoerd door anderen. Je moet een unieke infographic maken, dus moet je ook met een idee komen dat nog niet door honderd anderen is uitgevoerd.

Begin dus met het opschrijven van ideeën en je zult zien dat je ideeën steeds creatiever worden. Denken een spannende titels als:

  • Het aantal minuten dat mensen spenderen aan….
  • …. % van de mensen gebruikt
  • Hoe gebruiken tieners ….
  • Zakelijke ergernissen op de …..

2. Onderzoek bestaande infographics

Als je een goede lijst met ideetjes voor infographics hebt, dan kun je deze stuk voor stuk nalopen. Zijn er al infographics over deze onderwerpen en hoe volledig zijn deze infographics. Je kunt dan zo een aantal ideeën van je lijst afschrappen. Uiteindelijk houd je dan een lijst met goede, opvallende en unieke ideeën over. Op Pinterest kun je veel inspiratie vinden.

3. Schrijf teksten en cijfers!

Begin met schrijven voor je infographic. Ook hierbij geldt dat je eerste ingeving vaak een ingeving is die niet erg creatief is. Schrijf de info dus meerdere keren en zorg ervoor dat de infographic uiteindelijk echt een verhaal vertelt. Belangrijk hierbij is dat je niet teveel tekst gaat gebruiken. Bij infographics gaat het vooral om cijfers! Geef dus niet meerdere stukjes losse informatie, maar zorg ervoor dat alle stukjes informatie samen een mooi geheel vormen op het gebied van storytelling.

4. Maak een concept

Je hebt de tekst, de cijfers en een globale opzet. Nu is het tijd om de zaken een beetje aan elkaar te gaan lijmen. Maak een eerste concept en verschuif informatieblokjes zo veel als nodig is om een goed doorlopend verhaal te maken. Combineer vervolgens je gegevens met de juiste visuals en versterk de stukjes informatie die er echt uit moeten springen. Het opzetten van je infographic kun je prima op een whiteboard doen.

5. Je infographic ontwerpen

Je hebt nu alles bij de hand om een fantastische infographic te maken die zeker op zal vallen. Je kunt nu aan de slag met het maken van het uiteindelijke ontwerp. Let hierbij goed op kleuren, op lettertypen en de combinatie van deze twee. Bekijk bestaande infographics en kies voor andere combinaties. Zo laat jij je infographic uiteindelijk goed opvallen tussen al die andere online creaties.

Een infographic laten maken?

Lukt het je echt niet om een effectieve en opvallende infographic te laten maken? Dan kun je de taak natuurlijk ook uitbesteden. Wij hebben veel ervaring in het ontwerpen van maatwerk infographics, volledig afgestemd op jouw bedrijf. Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of advies.