Welke partij wint de verkiezingen op social media?

Het is bijna zover: de Tweede Kamer verkiezingen. Op 15 maart trekken Nederlanders er (hopelijk) massaal op uit om te gaan stemmen. Welke partij er die dag de verkiezingen wint, blijft nog even afwachten. Op social media is er al wel een duidelijke winnaar.

Wij keken naar het aantal volgers op Twitter, Facebook en Instagram van de populairste politieke partijen. Hieronder lees je de uitslag van wie op social media de verkiezingen heeft gewonnen!

Aantal Twitter volgers

De populariteit van Twitter staat onder druk, maar politici gebruiken het medium nog behoorlijk actief. Hieronder het aantal Twitter volgers van de hoofdaccounts van de politieke partijen.

We zien dat de VVD op Twitter boven de andere partijen uitsteekt. Zij hebben op dit social media platform de meeste volgers. Dit zijn er maar liefst 125.730. Het CDA heeft met haar 32.355 de minste volgers op Twitter en blijft achter.

De PVV heeft op Twitter geen fractie account, alleen de partijgenoten zijn actief op eigen privé account. De partijleider Geert Wilders heeft met 778.466 de meeste volgers als partijleider.

Aantal Facebook likes

Het aantal Facebook gebruikers wereldwijd is de laatste jaren flink gestegen naar 1,86 miljard en deze groei zet zich nog steeds voort. Ook politieke partijen maken gebruik van Facebook. Hieronder staan het aantal likes dat de hoofdaccounts van de politieke partijen bezitten.

Op Facebook wint wederom de VVD met haar aantal likes. De overige partijen liggen dicht bij elkaar. Opvallend is dat de PVV achterblijft met haar likes op Facebook. Echter heeft Geert Wilders op zijn pagina 179.150 likes.

Aantal volgers op Instagram

Instagram wordt steeds populairder aan het worden voor bedrijven. Een aantal politieke partijen maak al gebruik van dit ‘nieuwe’ platform. Hieronder staan het aantal volgers op Instagram weergegeven.

De VVD heeft op Instagram 4.276 volgers en is ook op dit platform de grootste onder de politieke partijen. D66 komt het meest in de buurt van de koploper. De PVV gebruikt, net zoals op Twitter, geen Instagram account. Ook de SP maakt geen gebruik van deze vorm van social media.

…… de winnaar!

Het is overduidelijk dat de VVD deze social media verkiezingen heeft gewonnen! Zij hebben op Facebook, Twitter én Instagram de meeste volgers en likes en zijn dus het meest populair op de online platformen. Of dit ook daadwerkelijk een doorslag geeft voor de echte verkiezingen op 15 maart weten we niet. Maar we kunnen wel zeggen dat deze partij op social media het grootste bereik heeft.

Ga stemmen!

Het is ontzettend belangrijk dat een land een goede vorm van politiek achter zich heeft staan en jij kunt daar wat aan doen! Ben je het ergens totaal mee oneens of sta je juist 100% achter een bepaalde beslissing van een partij? Laat je dan horen op 15 maart 2017 en stem!