Nepnieuws weg van Facebook

Nepnieuws vult de laatste tijd alle gaten die er mogelijk nog gevonden kunnen worden op Facebook en het sociale netwerk is er meer dan klaar mee. Mensen smullen van sensationeel nepnieuws, maar het gaat vaak té ver en er vinden gevolgen plaats waar Facebook zeker niets mee te maken wil hebben. Daarom wordt er nu extra personeel aangenomen bij het sociale netwerk om nieuws op het platform te controleren op echtheid.

Het rapporteren van nepnieuws

Het is al langer mogelijk om zaken te rapporteren op Facebook, van losse posts tot complete profielen. Toch wordt er lang niet altijd gerapporteerd, omdat men dit te lastig vindt of omdat het teveel tijd kost. Facebook heeft daarom besloten om direct aan de slag te gaan met het vereenvoudigen van het rapporteren van nepnieuws. Zaken die als nepnieuws worden gerapporteerd worden bij de nieuwe medewerkers neergelegd en deze moeten nagaan of het daadwerkelijk om nepnieuws gaat.

Niet direct offline

Je zou verwachten dat Facebook nepnieuws direct offline haalt wanneer de medewerkers constateren dat het inderdaad om nepnieuws gaat, maar dit is niet het geval. Facebook heeft besloten om deze posts een kwalificatie te geven, namelijk ‘betwist’, waardoor de betreffende posts wordt getoond met deze melding erbij en iedereen kan zien dat het om nepnieuws gaat. Daarnaast wordt de urgentie van het bericht direct verlaagd.

Geen inkomsten meer via nepnieuws

Nepnieuws wordt natuurlijk niet zomaar geplaatst. Er komen steeds meer websites bij die nepnieuws presenteren, zoals bijvoorbeeld Nieuwspaal.nl. Het nieuws is vaak té spectaculair en té ongeloofwaardig, maar toch zijn er mensen die erin trappen. Deze zaken worden ook op Facebook geplaatst en er wordt geld verdiend met het nepnieuws. Zowel Google als Facebook hebben eerder al te kennen gegeven dat er geen uitbetalingen meer zullen worden gedaan naar dergelijke nepnieuwswebsites.

Compleet verzonnen nepnieuws?

Niet al het nepnieuws is echt van begin tot einde verzonnen. Vaak zit er een kern van waarheid in, maar het komt zeker ook voor dat er niets van klopt. Zo verscheen er onlangs een bericht dat Koningin Beatrix van België (daar gaan we al) kinderen zou laten ontvoeren, naakt door een bos zou laten rennen en er met haar hele familie op zou jagen alsof het beesten waren. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit complete onzin is.

Gevaarlijke gevolgen van nepnieuws

Zoals we eerder al hebben aangegeven is het nepnieuws vaak ‘te’, waardoor je al snel in de gaten hebt dat het niet waar is. Toch komt het ook voor dat nepnieuws op Facebook wel heel vervelende gevolgen heeft wanneer het wordt geloofd. Zo is er al een schietpartij in een pizzeria voorgevallen in Amerika om nepnieuws op Facebook en andere social media. In Amerika geeft een ruime 60% van de Facebookgebruikers aan wel moeite te hebben met het beoordelen of nieuws echt is of niet.

Beter goed nieuws verspreiden

Je hebt goed nieuws en goed nieuws. Wij hebben het over eerlijk nieuws, dat mensen daadwerkelijk informeert en waar je als ondernemer ook echt iets mee kunt bereiken. Wil jij indruk maken met sterke zakelijke posts gebaseerd op enkel waarheden? Dan is onze Facebook training een echte aanrader!