5 tips voor betere LinkedIn connecties

linkedin connecties

LinkedIn connecties zijn natuurlijk belangrijk. Niet alleen de mensen in je eigen netwerk zijn belangrijk, maar vooral ook de mensen in de netwerken van jouw connecties. Je kunt voorgesteld worden aan de meest interessante mensen. Dan moet je wel zorgen dat je zelf een hoogwaardig netwerk hebt. Veel mensen hebben moeite met het vinden van de juiste LinkedIn connecties.

Verbeter eenvoudig je LinkedIn connecties

Het is niet de bedoeling dat je je vader, je moeder, je broer en je tante toevoegt aan je LinkedIn connecties, gewoon omdat het familie is. LinkedIn is geen Facebook! Hier gaat het vaak al mis. Mensen nodigen familie uit om het netwerk uit te breiden. Het gevolg is dat je reacties met ‘xxx’ krijgt en dit moet je nu net niet hebben op je professionele LinkedIn account. Niet doen dus! Onderstaande tips helpen je om je LinkedIn connecties te verbeteren.

1. Kies je connecties bewust

Als je je netwerk wilt gaan uitbreiden, ga dan niet zomaar in het wilde weg mensen uitnodigen. Niet iedereen biedt meerwaarde aan je netwerk. Het is de bedoeling dat je kiest voor mensen waarmee je kennis kunt delen, waarmee je samen kunt werken of waarmee je eens kunt sparren. Het is niet de bedoeling dat je connecties gaat verzamelen alleen om er zo veel mogelijk te hebben. Kies je LinkedIn connecties dus altijd bewust.

2. Stuur een persoonlijke uitnodiging

Er is een groot verschil tussen persoonlijk een uitnodiging sturen en een persoonlijke uitnodiging sturen. Natuurlijk verstuur je de uitnodigingen zelf, maar maak je ze ook persoonlijk? Steeds meer mensen sturen uitnodigingen met de standaard tekst, zonder toevoegingen. Hierdoor vergroot je het risico dat de ander niet wil connecten. Stuur altijd een persoonlijke uitnodiging om de ander te overtuigen dat de connectie waarde heeft.

3. Geef aan waarom jij waarde biedt

Om aan te sluiten op de volgende tip: vertel iets over jezelf. Wanneer je connect met iemand die je niet (goed) kent, dan is het voor de ander lastig in te schatten of jij een waardevolle toevoeging aan zijn of haar netwerk bent. Vertel waarom het voor de ander interessant is om te connecten. Wat heb jij te bieden en waarom is het voor die ander interessant om jou in het netwerk te hebben? Misschien kun je ook eens benoemen waarom jij die ander zo graag in je netwerk wilt hebben.

4. Accepteer niet elke uitnodiging

Sommige mensen krijgen LinkedIn uitnodigingen aan de lopende band binnen en accepteren deze zonder controle. Dit is niet aan te raden, want voor je het weet staat je connectielijst voor nutteloze connecties. Waardevolle LinkedIn connecties zijn connecties waar je echt iets aan hebt. Kan iemand jou niet vertellen waarom het waardevol is om hem of haar in je netwerk op te nemen? Doe het dan gewoon niet.

5. Ga voor een expert-status

Je kunt jezelf geen expert maken op LinkedIn, maar anderen kunnen jou wel de expert-status geven. Als jij de juiste connecties voorziet van hoogwaardige kennis en gedegen adviezen, dan zullen je connecties eerder geneigd zijn om jou aan te merken als expert. Juist omdat je deze zelf niet kunt toevoegen is dit heel interessant. Anderen weten namelijk dat jou expert-status door anderen is toegevoegd. Het verhoogt dus je professionaliteit, je niveau en je betrouwbaarheid.

Een effectief LinkedIn profiel

Een LinkedIn profiel is pas succesvol als je waardevolle LinkedIn connecties hebt. Deze connecties krijg je pas als jouw profiel interessant genoeg is voor anderen. Kortom, het staat allemaal met elkaar in verband. Wil jij optimaal gebruik kunnen maken van LinkedIn? Geef je dan eens op voor een LinkedIn training!