Cybercriminaliteit: 8 tips om je te beveiligen

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor en aandacht voor cybersecurity is dan ook van groot belang. We hebben vorige maand kunnen zien wat er kan gebeuren wanneer hackers hun slag slaan, tijdens de aanval van de WannaCry ransomware. Het is zelfs zo dat elk (MKB) bedrijf tegenwoordig met cyberattacks te maken heeft. Helaas hoef je hier zelf niets van te merken.

Beveilig jezelf tegen cybercriminaliteit

Juist nu cybercriminaliteit aan de orde van de dag is, is het belangrijk om je bedrijf goed te beveiligen tegen de negatieve bedoelingen van hackers. Wij geven je 8 slimme en eenvoudige tips om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberaanvallen.

1. Informeer je medewerkers

Veel werkgevers gaan ervan uit dat werknemers goed weten hoe zij veilig met internet omgaan. In de praktijk is dit vaak niet het geval. Het is goed om werknemers goed te informeren over de gevaren die online kunnen toeslaan. Zorg voor protocollen en sterke beveiligingsprocedures.

2. Gevoelige informatie afschermen

Veel bedrijven hebben te maken met gevoelige informatie. Zorg ervoor dat deze informatie niet zomaar toegankelijk is. Laatst is nog openbaar gemaakt dat een ziekenhuis het wachtwoord voor dossiers op het computerscherm had geplakt met een Post-It. Dat is dus niet de bedoeling. Zorg voor het 4-ogenprincipe, waarbij er altijd twee mensen naar het scherm kijken als er in de afgeschermde omgeving wordt gewerkt.

3. Leer de gevaren van opslagdiensten

Maak je gebruik van WeTransfer of bijvoorbeeld Dropbox? Bedenk je dan dat ook dit soort opslagdiensten doelwit kunnen worden van cyberaanvallen. Leer de gevaren van deze opslagdiensten kennen en ga er bewust mee om.

4. Schakel een professionele ICT-er in

Een goede ICT-partner levert veel voordelen in. Huur een ervaren ICT-er in of neem er eentje aan, zodat je altijd intern iemand hebt om de beveiliging te checken en te bewaken. Het is een investering, maar wel een investering die het meer dan waard is.

5. Kies je apparatuur bewust

Nog te veel bedrijven maken gebruik van netwerkapparatuur die ontworpen is voor privégebruik. Je kunt je voorstellen dat de kwaliteit te wensen overlaat voor bedrijven. Kies bewust voor moderne apparatuur die is ontwikkeld voor professioneel gebruik.

6. Stel back-ups nooit uit

Zorg ervoor dat je met zeer grote regelmaat back-ups maakt van al je data, van je securitysoftware en van de meest belangrijke softwareprogramma’s. Als je dan te maken krijgt met cybercriminaliteit, dan kun je vanuit de back-up snel weer aan de slag. Stel back-ups nooit uit, want dit kan je veel kosten.

7. Geef niet iedereen toegang

Natuurlijk wil je je werknemers kunnen vertrouwen, maar kun je dit ook daadwerkelijk? Veel bedrijven kennen lang niet alle werknemers goed genoeg om hier op de juiste wijze over te kunnen oordelen. Geeft de wachtwoorden tot bedrijfsgeheimen niet zomaar aan iedere medewerker, maar uitsluitend aan medewerkers die hun betrouwbaarheid hebben bewezen.

8. Bescherm mobiele zaken

Meerdere bedrijven hebben inmiddels al gezorgd voor een goede beveiliging van hun computers, maar vergeten hierbij de zaken die buiten het netwerk van het bedrijf worden gebruikt. Zorg ook voor een goede beveiliging van onder meer generieke USB-portals, USB-sticks, laptops, tablets en smartphones.