6 tips voor effectief netwerken

Netwerken is belangrijk en eigenlijk onmisbaar als je echt succesvol wilt worden. Het gaat om het opbouwen van zakelijke relaties en contacten die zowel duurzaam als voordelig zijn voor beide partijen. Helaas komt er wel meer bij kijken dan gewoon een drankje drinken met wat kanshebbers op een beurs.

Maak netwerken effectiever

Netwerken is wellicht niet je hobby, maar soms moet je er gewoon iets voor over hebben om succes te boeken. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het netwerken effectiever te maken, zodat het je daadwerkelijk iets oplevert. Hierbij 6 tips!

1. Zoek een ‘lotgenoot’

Voel jij je niet gemakkelijk in grotere groepen? Je bent zeker niet de enige! Je ziet het eigenlijk direct aan iemands uitstraling. Stap op iemand af die er net zo onzeker uitziet als dat jij je voelt en knoop een gesprek aan. Dit is voor jullie beide prettig en de uitstraling zal ook zekerder worden. Dit werkt natuurlijk in je voordeel.

2. Wees ruim op tijd

Zorg dat je ruim voor aanvang van de bijeenkomst aanwezig bent. Je hebt dan de kans om de gastheer of -vrouw te spreken en je kunt hem of haar vertellen over jouw doelen. Wellicht kan de gastheer of -vrouw je aan enkele mensen voorstellen.

3. Wat doet de ander eigenlijk?

Je moet weten wat iemand doet om erachter te komen of deze persoon interessant is voor jouw business. Vraag niet naar het beroep, want dan krijg je vaak ook daadwerkelijk alleen de naam van het beroep te horen. Het is beter om te vragen waar iemand zich mee bezig houdt en wat de drijfveren zijn. Hier kan je veel meer informatie uithalen.

4. Wat doe jij eigenlijk?

Voor een ander is het natuurlijk net zo belangrijk om te weten waar jij je zoal mee bezig houdt. Bereid je goed voor en bedenk voor jezelf wat nu jouw sterkste kanten zijn. Vertel hierover en het netwerken wordt direct effectiever.

5. Houd alles met links vast

Waarschijnlijk zijn er momenten dat je met een papier, met een hele map of met een glas in je hand staat. Probeer erop te letten dat je alles met links vasthoudt en dat je ruimte hebt om het bij je neer te leggen. Zo houd je de rechterhand vrij om handen te schudden.

6. Los problemen op

Jij weet als geen ander waar jij anderen mee van dienst kan zijn. Welke vraagstukken en problemen kan jij oplossen? Zoek naar mensen die juist te maken hebben met dergelijke problemen en vraagstukken en stap erop af!

Verwijs naar LinkedIn

LinkedIn is zeer belangrijk. Zorg dat je LinkedIn account helemaal in orde en up to date is, en verwijs mensen hiernaar. Zo kunnen zij jou terugvinden. Natuurlijk kan onze LinkedIn training je hier ook bij helpen.