Wordt Facebook de nieuwe Hyves 2.0?

Het lijkt al zo lang geleden dat we bovenstaand plaatje wel honderd keer per dag voorbij zagen komen. In 2011 begon Facebook met het wegkapen van de leden van Hyves en binnen een jaar was meer dan de helft van de Nederlandse social media freaks overgestapt naar Facebook. Uiteindelijk konden we jullie op 3 november 2013 melden dat Hyves dan toch echt zou stoppen. Wel zou er een doorstart worden gemaakt en zou het eerder zo populaire ‘krabbeltjesnetwerk’ worden omgetoverd tot spelletjessite. HyvesGames bestaat nog altijd.

Gaat Facebook straks Hyves achterna?

Facebook is jarenlang de grootste onder de sociale netwerken geweest, maar nu heeft WhatsApp Facebook toch echt ingehaald. Nu is WhatsApp natuurlijk totaal iets anders, ondanks dat het wel onder social media valt, want de berichtenapp is ‘gesloten’. Je kunt zaken makkelijk privé houden tussen twee of meer personen en op Facebook is het juist de bedoeling om alles met de hele wereld te delen. Toch maken analisten zich wel zorgen om Facebook. Zal het netwerk door een ander ‘koud’ worden gemaakt, zoals Facebook dat zelf bij Hyves heeft gedaan?

Waarom was Hyves ineens niet hip meer?

Voor de komst van Facebook was Hyves bijzonder populair. Wat ging er mis? Natuurlijk, Facebook kwam om de hoek kijken, maar waarom stapte iedereen ineens over van een immens populair netwerk naar een nog onbekend netwerk dat nog totaal niets bewezen had? De reden hierachter was eigenlijk heel simpel. Er kwamen teveel ‘ouderen’ op Hyves, waardoor de jongeren het idee kregen dat zij niets meer konden posten zonder een reactie van oma te krijgen. Leuk voor je vrienden! Hyves was vooral populair onder de jongeren en met het vertrekken van deze groep was het snel gedaan met Hyves.

Facebook is aan het vergrijzen

De gebruikers van Facebook zijn eens onder de loep genomen en wat blijkt? Facebook is aan het vergrijzen. Dit betekent niet dat de populariteit van het sociale netwerk afneemt. Integendeel, want er komen nog dagelijks nieuwe accounts bij. Wel is het zo dat de vergrijzing ervoor zou kunnen gaan zorgen dat de jongeren, die toch tot de belangrijkste doelgroep behoren, overstappen naar een netwerk waar opa en oma (of vader en moeder) niet te vinden zijn. Instagram loopt eigenlijk vrij gelijk met Facebook. Dit is dan ook niet hét sociale netwerk dat uiteindelijk Facebook om zeep zal helpen. Toch geloven de analisten dat Facebook veel leden gedag kan zeggen als er een soortgelijk sociaal netwerk wordt gelanceerd.

Nog geen vergelijkbaar sociaal netwerk

Op dit moment is er nog geen vergelijkbaar sociaal netwerk. Er zijn wel mogelijkheden, maar uiteindelijk moet het ook stoer zijn om op een sociaal netwerk te zitten en zo’n vergelijkbaar sociaal netwerk is er nog niet. Het is ook niet stoer om op Twitter te zitten, terwijl je nog wel als ‘lame’ wordt gezien als je geen Facebook hebt. Wij geloven dan ook niet dat Facebook om zeep zal worden geholpen.

Facebook gaat er wel tegen vechten

Facebook weet natuurlijk ook waarom Hyves alle leden kwijtraakte aan Facebook en het sociale netwerk ziet ook dat Facebook nu ook een plek aan het worden is waar jongeren niet meer zo open durven te ‘spreken’, omdat de gepensioneerden altijd als eerst antwoord geven. Veel jongeren zitten daar niet op te wachten. De tijd dat je de nieuwtjes die je met opa en oma wilde delen vertelde tijdens het wekelijkse bezoekje is voorbij. Facebook gaat zich dan ook inzetten om het sociale netwerk nog hipper en veelzijdiger te maken om de jongeren toch binnen te houden, ook als er een nieuw sociaal netwerk opstaat.