Weg met nepnieuws op Facebook!

Facebook heeft al meerdere malen te horen gekregen dat het sociale netwerk alle nepnieuwtjes met betrekking tot de presidentsverkiezingen had moeten verwijderen. Natuurlijk was dit ineens zoveel nepnieuws dat Facebook gewoonweg door de bomen het bos niet meer zag. Wel is het sociale netwerk het ermee eens dat het eens afgelopen moet zijn met al dat nepnieuws. Daarom wordt er nu getest met een speciaal label tegen nepnieuws.

Nepnieuws wordt speciaal gelabeld

In Amerika zijn al meerdere partijen die proberen om al het nieuws op Facebook te checken. Deze enorme taak is voornamelijk in handen van PolitiFact en Snopes. Facebook heeft deze partijen niet ingeschakeld, maar zij hebben zelf de kop opgestoken toen er steeds meer nepnieuws op Facebook verscheen. Het hele netwerk leek ineens ‘nep’ te zijn en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Inmiddels ondervindt Facebook zelf er ook hinder van, vooral omdat er veel klachten binnenstromen. Daarom is er in de Verenigde Staten nu een test gestart met het labelen van nepnieuws.

Wat gebeurt er met gelabelde nepnieuwtjes?

Je zou denken dat Facebook nepnieuws dat wordt gelabeld direct verwijdert, maar dit is niet het geval. Nepnieuws krijgt daadwerkelijk een zichtbaar label, zodat het voor iedereen duidelijk is dat het gaat om nieuws dat is verzonnen en niet op waarheden is gebaseerd. Daarnaast zal Facebook er wel voor zorgen dat het betreffende nepnieuws niet zo snel (bovenaan) zal verschijnen op de tijdlijn.

Veel mensen zullen er blij mee zijn

Ontzettend veel mensen hebben al eens echt voor gek gestaan doordat zij nepnieuws hadden geloofd. Dachten ze een mooi en super interessant nieuwtje te vertellen op het werk of op school, werden ze vervolgens voor de groep voor gek gezet omdat iedereen al wist dat dat nieuws nep was. Vervelende momenten waar de meesten niet graag aan terug denken. Deze mensen zijn natuurlijk heel blij met de nieuwe ontwikkelingen. Anderen, zoals natuurlijk de makers van nepnieuwssites, zijn er een stuk minder blij mee.

De Nederlandse verkiezingen

De Nederlandse verkiezingen zijn natuurlijk ook in aantocht en ook in Nederland zijn al de eerste nepnieuwtjes over politici verschenen. Ook in Nederland zijn er twee partijen opgestaan om dit tegen te gaan. We hebben het dan niet over politieke partijen, maar over Universiteit Leiden en NU.nl. Deze twee zullen het nieuws op Facebook gaan controleren. Ook in Frankrijk en Duitsland staan de verkiezingen al vrij snel op de planning. Ook deze landen laten inmiddels al het nieuws controleren op juistheid.

Ben jij nog ‘zwevend’?

Social media wordt nu natuurlijk ook overspoeld met promo’s van en voor de politieke partijen. Ben jij nog altijd ‘zwevende’, maar wil je wel gaan stemmen op 15 maart 2017? Misschien kun je je laten inspireren door ons eerdere artikel: Welke partij wint de verkiezingen op social media?