Twitch kloont Twitter voor gamers

Twitter mag dan misschien niet meer tot de top van populaire sociale netwerken behoren, maar het netwerk is zeker nog wel de moeite waard om te klonen. Dat is afgelopen week gebleken, want er is zowaar een echte kloon van Twitter gelanceerd. Deze kloon is speciaal ontworpen voor gamers en heeft de naam Pulse gekregen. Deze Twitter-kloon is initiatief en eigendom van Twitch.

Wat is Twitch eigenlijk?

Twitch bestaat al langer en is een bijzonder populaire gamestreamingsite die valt onder het beheer van het welbekende Amazon. Amazon nam Twitch namelijk over in 2014 en deze gigant weet natuurlijk overal een succes van te maken. De website draait volledig om livestreams. De aanwezige gamers hebben de mogelijkheid om het spel dat zij aan het spelen zijn met een livestream uit te zenden op Twitch. Daarnaast worden er ook zogenaamde e-sports-matches op Twitch uitgezonden. Een goede berichtenservice ontbrak nog, terwijl Twitch toch wel een optie wilde bieden om streamers en volgers met elkaar te laten communiceren. Dit kan nu met de kloon van Twitter; Pulse. Daarnaast is er een zogenaamde like-button te vinden die verdacht veel lijkt op die van Facebook.

Veel kenmerken van Twitter

Het is direct duidelijk dat Pulse eigenlijk een kopie is van Twitter. De berichten, die worden getoond op Twitch zelf, worden gezien in dezelfde volgorde als op Twitter, volgens het omgekeerde chronologische verloop. De posts worden weergegeven in kleine tekstblokjes, maar ook het posten van video’s, linkjes en foto’s is mogelijk. Daarnaast is er nog een streamers Pulse-feed in de maak die op de korte termijn ook zal worden toegevoegd. Uiteraard kan er ook op de posts worden gereageerd en er zijn emoji’s beschikbaar.

‘Pulse gaat heel groot worden’

De kloon van Twitter op de voorpagina van Twitch biedt zelfs nog iets meer opties dan Twitter zelf. Het is namelijk voor de streamers mogelijk om reacties van anderen te beheren onder hun posts, waardoor zij ook vervelende reacties kunnen deleten. Daarnaast kunnen gebruikers zelf bepalen of hun posts worden getoond aan alle Pulse-gebruikers of alleen aan vrienden. Deze mogelijkheden biedt Twitter niet.

Er wordt bijzonder veel verwacht van Pulse en er wordt zelfs beweerd dat dit nieuwe sociale netwerk voor gamers echt heel groot gaat worden. Dit is deels gebaseerd op het feit dat het een kloon is van Twitter met nog net even iets meer mogelijkheden dan Twitter. Daarnaast is het ook zo dat de meest gevolgde Twitch streamers enkele miljoenen aanhangers hebben op het account en juist voor hen in Pulse natuurlijk een fantastisch netwerk.

The Verge ziet een dreiging voor Twitter

The Verge, het Amerikaanse nieuws- en medianetwerk op het gebied van technologie van Vox Media, heeft al te kennen gegeven dat Twitter zich best bedreigd mag voelen door Pulse. Natuurlijk draait Pulse volledig op gamers en is het niet interessant voor mensen die niets met gamen hebben, maar The Verge gelooft dat Pulse kan uitgroeien tot een waardig alternatief voor Twitter.

Zou Pulse Twitter kunnen verslaan?

Gamers zijn zo enthousiast over Pulse dat het gegarandeerd een succesvolle toevoeging is in de wereld van social media. Wij verwachten voor alsnog niet dat Pulse Twitter over gaat nemen. Een Twitter training is nog altijd de moeite waard en een training voor Pulse zien wij nog niet zitten. Dit heeft natuurlijk vooral ook te maken met het feit dat Pulse nog vast zit aan Twitch en daarom alleen gamers aanspreekt. Toch zijn er tegenwoordig belachelijk veel gamers, dus we staan er ook niet raar van te kijken als we over een tijdje allemaal aan het ‘pulsen’ zijn.