Hyves stopt en gaat verder als spelletjessite

Wat begon als een groot ondernemers succes staat anno 2013 op zeer losse schroeven. De populaire netwerk website Hyves gaat op de schop. Het bedrijf heeft dit onlangs bekend gemaakt. Ze wil een doorstart maken als platform voor online spelletjes. R.I.P. Hyves.

Overname door TMG

De Telegraaf Media Groep nam in 2010 de netwerksite over en verwachte er winst over te boeken. In maart van dit jaar heeft TMG echter bekend gemaakt een groot bedrag af te schrijven op de investering die het gedaan heeft. Dit vanwege de leegloop van gebruikers naar Facebook. De afschrijving bedraagt 36 miljoen euro, op een oorspronkelijke investering van 43 miljoen. Wat dit betekent voor het huidige personeel is nog niet bekend, maar TMG sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen zullen vallen.

Doorstart als spelletjesite

De reden dat TMG heeft besloten dat Hyves verder gaat als platform voor spelletjes, is dat van de huidige gebruikers 70% reeds gebruik maakt van deze diensten. De verwachting is dan ook dat deze leden Hyves trouw zullen blijven. Dit plan behoeft overigens geen verrassing te zijn: al eerder heeft TMG allerlei strategieën toegepast om de tanende populariteit van Hyves een halt toe te roepen. Zo heeft het reeds eerder een contentplatform gelanceerd met inhoudelijke artikelen en ook al een portal voor spelletjes.

Downloaden van persoonlijke gegevens

Gebruikers van de netwerksite hebben tot het einde van het jaar om hun gegevens te downloaden. Hyves zal hiertoe een speciale tool ter beschikking stellen, zodat gebruikers na de overgang niet al hun persoonlijke data kwijt zijn. De gecombineerde data van alle gebruikers bedraagt maar liefst 1 petabyte (1 miljoen gigabyte).

Een verloren wedstrijd

Hyves heeft de strijd om de gunsten van de sociale media gebruikers verloren ten koste van platforms als Facebook, Twitter en Instagram. Opmerkelijk, omdat op het hoogtepunt van haar populariteit Hyves meer dan 10 miljoen accounts telde. Mogelijk is de internationale dimensie van de overige platforms van doorslaggevend belang geweest. Hyves heeft desalniettemin geruime tijd voor een groot deel het sociale media landschap bepaald. Als ondernemersprestatie is dat absoluut indrukwekkend.