Zijn jouw social media foto’s rechtenvrij?

We plaatsen allemaal eindeloos veel foto’s op social media, van vakantiekiekjes tot pasfoto’s en van selfies tot bedrijfsfoto’s. Leuk natuurlijk, maar wat als deze foto’s worden ‘hergebruikt’? De grote vraag is: zijn foto’s nog wel van jou als je deze eenmaal op internet hebt geplaatst?

Zijn jouw foto’s nog wel van jou?

Heeft een ander het recht om een foto van jou op te slaan en later eens te gebruiken voor een ander doeleinde? Misschien heb je het zelf ook wel eens gedaan. Je scrolt een beetje door de foto’s op een social media profiel van een ander en je ziet een foto die je zo mooi vindt dat je deze opslaat. Later kom je deze nog eens tegen in je bestanden en je plaatst deze, zonder bronvermelding, op je eigen social media page. Onschuldig, toch?

Bekende Nederlander worden

Goed, het is niet zo erg als iemand jouw foto van het Disney-kasteel in Parijs van je ‘pikt’. Maar stel nu dat jij een fantastische foto plaatst van jezelf in bikini en een week later zie je een foto van een onbekende dame met een maatje meer naast jouw bikini-foto in een advertentie voorbij komen op social media. “Zo verloor ik ruim 27 kilo!” staat er dan bij, en de berichten van je contacten komen binnenstromen, veelal met de vraag of je echt van plan bent om op zo’n manier geld te verdienen. Je wordt gewoon een bekende Nederlander, in je bikini! Mag dat zomaar?

Ja, dat mag!

Goed, social media sites hebben ‘beloofd’ om je foto’s niet te hergebruiken in advertenties, maar het mág wel. Facebook mag de foto’s die jij op het netwerk zet verkopen aan adverteerders, en nu Facebook ook de eigenaar is van Instagram geldt hiervoor precies hetzelfde. Door je fotomateriaal online te plaatsen geef je de rechten hierover vrij, dus jouw foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken voor marketingcampagnes.

Misbruik voorkomen

Wil je voorkomen dat jouw foto’s hergebruikt worden door adverteerders? Dan kan je iedere foto voorzien van een ‘watermerk’. Denk aan een zogenaamde stempel, je handtekening of gewoon maar een smiley op een plek in de foto waar deze niet zomaar te schrappen is. Een smiley op de plek van je navel is zo gek nog niet, maar het zorgt er wel voor dat je foto minder interessant is voor mensen die je ‘te koop’ willen zetten op social media.

Alles weten over social media?

Let altijd op welke foto’s je online wilt plaatsen en bedenk je of je het erg zou vinden als iemand anders er met deze foto vandoor gaat. Wil jij meer van dit soort handige social media tips? Onze social media workshops zitten er vol mee!