9 Fouten op LinkedIn om te voorkomen

LinkedIn is uitstekend in te zetten om online te netwerken, om nieuwe klanten te werven, om je eigen talenten te laten zien of bijvoorbeeld om te zoeken naar de juiste medewerkers voor je bedrijf. Kortom, LinkedIn is op en top professioneel. Toch zien we dat veel professional wat knullige foutjes maken op LinkedIn. In dit artikel lees je 9 fouten die je eigenlijk wilt voorkomen.

Voorkom deze LinkedIn fouten

Er worden nog altijd veel fouten gemaakt op het LinkedIn profiel. Natuurlijk is de ene fout veel erger dan de andere, maar uiteindelijk wil je het liefst gewoon helemaal geen fouten maken. Wij hebben eens gekeken naar de meest voorkomende fouten en delen de 9 belangrijkste LinkedIn fouten met je. Zo kun jij voorkomen dat jij ze ook maakt.

1. Lange functieomschrijvingen

Functieomschrijvingen horen niet tien regels lang te zijn (of nog langer). Het is de bedoeling dat je in één of twee korte zinnen jouw (voorgaande) functie beschrijft. Je kunt er ook voor kiezen om functieomschrijvingen in te vullen met bulletpoints. Schrijf in elk geval nooit veel te lange functieomschrijvingen, want dit werkt je absoluut tegen.

2. Valse informatie

Het komt nog best vaak voor dat mensen zich in het LinkedIn profiel beter over laten komen dan zij in werkelijkheid zijn. Opleidingen worden een niveautje verhoogd, er worden wat opleidingen toegevoegd die niet gevolgd zijn, het aantal jaren ervaring wordt wat opgeschroefd. Slechts enkele voorbeelden van valse informatie op LinkedIn profielen. Het is echt nergens voor nodig en het kan je uiteindelijk alleen maar duur komen te staan. Houd je LinkedIn profiel eerlijk en oprecht.

3. Niet relevante interesses

Ben jij een accountant en hou je ontzettend van lekker eten? Of ben je pensioenadviseur en hou je erg van de omgang met kinderen of dieren? Fantastisch, dit mag je zeker noemen, maar niet teveel. Het toevoegen van teveel persoonlijke interesses en hobby’s is niet gewenst op LinkedIn.

4. Het delen van je relatiestatus

Op Facebook kunnen we weergeven of we single zijn, samenwonend of misschien wel getrouwd. We kunnen zelfs aangeven of we in een ingewikkelde relatie zitten of dat we gescheiden of uit elkaar zijn. Leuk natuurlijk, maar wel echt voor Facebook bedoeld. LinkedIn is een zakelijk platform en geen datingsite. Het delen van je relatiestatus hoeft dus niet perse.

5. Middelbare school prestaties

Het vermelden van prestaties van de middelbare school is nutteloos, tenzij het echt wel een heel opmerkelijke prestatie is. Over het algemeen is het aan te raden om alleen je prestaties van hogere opleidingen te vermelden en ook deze moeten dan wel het vermelden waard zijn. Het is niet de bedoeling dat je vermeld dat jij op de middelbare school vier jaar lang de planten water hebt gegeven.

6. Zwartmaken van ex-collega’s en werkgevers

We zien het regelmatig voorbij komen op LinkedIn. Mensen vullen een update met negatieve uitingen over een ex-collega of een ex-werkgever. Hier is LinkedIn niet voor bedoeld. Eigenlijk zou social media in het algemeen hier niet voor gebruikt moeten worden. Het komt heel onprofessioneel, slordig en kinderachtig over. Daarbij is het zo dat recruiters jouw profiel direct over gaan slaan. Zonde!

7. Teveel persoonlijke informatie

Je LinkedIn profiel hoort vol te staan met informatie die iets zegt over jou als professional en niet met teveel informatie over jouw persoonlijke leven. Het maakt recruiters niet uit of blauw of roze jouw lievelingskleur is. Natuurlijk mag je gerust wat persoonlijke dingen delen waar je trots op bent, maar probeer het te beperken.

8. Salarisvermeldingen

Het spreekt niet in je voordeel als je salarissen gaat overleggen op LinkedIn. Het heeft totaal geen waarde om jouw huidige salaris of een eerder salaris op je LinkedIn profiel te vermelden. Ook bedragen die je voor bepaalde projecten of opdrachten hebt ontvangen hoor je gewoon voor jezelf te houden. Aandacht trekken met geldkwesties is niet gewenst op LinkedIn.

9. Een onprofessionele foto

Eerder gaven wij je 5 tips voor de perfecte LinkedIn profielfoto. Dit hebben wij niet voor niets gedaan. Er worden nog veel te veel onprofessionele foto’s op LinkedIn gezien. Onlangs nog hebben wij je gewaarschuwd met welke foto’s je echt niet aan kunt komen op LinkedIn. Zorg voor een hoogwaardige, professionele en passende profielfoto.

LinkedIn zakelijk gebruiken

Ben je in onze lijst enkele foutjes tegengekomen die op jouw LinkedIn profiel te vinden zijn? Fix deze dan direct. Je LinkedIn profiel moet blijven ontwikkelen, dus het verbeteren van foutjes is alleen maar goed. Wil jij alles weten over het gebruik van LinkedIn voor je business? Dan kun je bij ons eens een LinkedIn training volgen.