Twitter wil ‘gevoelige profielen’ gaan markeren

Op Twitter worden nogal eens tweets geplaatst die kwetsend kunnen zijn voor anderen. Bovenstaande tweet wordt door velen gezien als puur ‘dom’, maar er zijn ook heel wat mensen die zich hier echt gekwetst door voelen. Twitter wil hier eigenlijk vanaf, maar het is in de praktijk niet eenvoudig om mogelijk kwetsende tweets te verwijderen. Twitter test daarom nu een functie uit waarmee zogenaamde ‘gevoelige profielen’ worden gemarkeerd.

Profielen worden afgeschermd

Het is niet eenvoudig voor Twitter om elke mogelijk kwetsende tweet op te sporen en af te schermen. In feite is dat gewoon onbegonnen werk. Daarom heeft Twitter nu een nieuw systeem ontwikkeld. Het is namelijk wel goed mogelijk om profielen te vinden waarop met regelmaat mogelijk kwetsende tweets worden geplaatst. Deze profielen worden door het systeem afgeschermd, waardoor mensen niet ongewenst geconfronteerd worden met vervelende tweets.

Kun je de profielen nog wel zien?

Ja, het blijft wel mogelijk om de profielen op Twitter te zien als deze gemarkeerd zijn als gevoelig profiel. Je kunt er zelf voor kiezen om de inhoud van het profiel te bekijken of niet. Kies je ervoor om de inhoud te bekijken, dan is het ook je eigen keuze om mogelijk gekwetst te raken door de inhoud van het profiel. Dit is dan ook een beetje het idee achter dit nieuwe systeem. Mensen kunnen zelf kiezen of ze de tweets willen bekijken of niet. Er zijn immers ook genoeg mensen die juist op zoek gaan naar kwetsende tweets, om welke reden ook. The Verge meldt dat iemand op een button moet klikken om een gevoelig profiel te kunnen bekijken. Je kunt dan dus niet per ongeluk in aanraking komen met kwetsende tweets.

Twitter moet veiliger worden

Twitter werkt al erg lang aan het tegengaan van beledigende, kwetsende en pesterige tweets. Dit is een nieuwe stap om het sociale netwerk veiliger en aangenamer voor iedereen te maken. Eerder al werd ervoor gezorgd dat pesterige tweets niet ver meer kunnen reiken en er zijn personen van Twitter verwijderd die echt een stapje te ver gingen. Dit systeem moet ervoor zorgen dat alleen nog leuke, goede en interessante tweets naar voren komen.

Nog veel onduidelijkheden

Het nieuwe systeem van Twitter zit nog in de testfase en dat betekent dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Zo is nog niet bekend of anderen een profiel ook kunnen rapporteren als gevoelig profiel en het is ook niet bekend of mensen op de hoogte worden gesteld wanneer hun profiel als zodanig zal gaan worden aangemerkt en dus zal worden afgeschermd. Mensen van wie het profiel in deze testfase al is afgeschermd hebben hier geen bericht over ontvangen.

Twitter training

Twitter heeft meer nieuwtjes op de planning staan voor 2017. Wil jij helemaal up to date blijven? Meld je dan aan voor een Twitter training en je bent weer helemaal op de hoogte!