Het 7-stappenplan van content marketing

Content marketing vraagt om een stappenplan. Waarom? Omdat het heel belangrijk is om goed te weten welke weg je gaat bewandelen om uiteindelijk daar uit te komen waar jij uit wilt komen. Er zijn bedrijven die zonder content marketing plan aan de slag gaan, waardoor zij uiteindelijk vastlopen en hun doelen niet bereiken. Zonde, want als je een content marketing plan hebt, dan heb je altijd iets om je aan vast te houden en om je door te laten leiden. Zo weet je zeker dat je jouw doelen gaat bereiken.

Volg ons stappenplan voor content marketing

Heb jij nog geen effectief content marketing plan, maar wil je er wel eentje opstellen voor je onderneming? Dan helpen wij je natuurlijk graag op weg. Hieronder vind je een handig 7-stappenplan voor content marketing.

1. Een doel stellen

Het maken en verspreiden van content is zinloos als je niet weet wat je ermee wilt bereiken. Je doet het niet zomaar. Waarom maak en verspreid jij content? Wil je meer verkopen, de omzet verhogen, meer inschrijvingen op je digitale nieuwsbrief of meer offerteaanvragen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Begin altijd met het vaststellen van jouw doel, zodat je kunt gaan ontdekken hoe je dit doel gaat bereiken.

2. Een content plan maken

Stap 2 is het opstellen van een goed plan. Welke onderwerpen ga je aanspreken? Hoe vaak wil je content gaan delen en op welke manier(en) wil je dit gaan doen? Zorg voor een praktisch plan van aanpak. Het is ook belangrijk om zeker te stellen dat het plan realistisch is. Je kunt wel bedenken dat je 5 blogs per week wilt plaatsen, maar is dit ook haalbaar met het oog op de rest van je agenda? Het kan voldoende zijn om eens per twee weken, eens per maand of eens per kwartaal een blog te publiceren. Loop alles na en stel een helder plan op.

3. Onderzoek doen

Je hebt in de vorige stap al wat onderwerpen bij elkaar gesprokkeld. Nu is het tijd om onderzoek te doen. Natuurlijk kun je een matig stukje content publiceren met enkel de informatie die je uit je hoofd weet, maar dan loop je veel succes mis. Ga dieper in op de onderwerpen. Doe onderzoek naar onderwerpen door informatie en gegevens bij elkaar te sprokkelen, maar doe ook onderzoek naar wat jouw publiek van jou wil lezen. Je kunt best wat extra tijd inplannen voor het doen van de nodige onderzoeken, want hier gaat zeker heel wat tijd in zitten.

4. Contentcreatie

Tijd voor de contentcreatie! Er zijn op dit vlak twee ondernemers. Op de eerste plaats zijn er de enthousiastelingen die dolgraag willen starten met het daadwerkelijk beginnen met het creëren van content. Daarnaast zijn er de ondernemers die hier als een berg tegenop zien. Het creëren van goede, effectieve content is niet eenvoudig. Als je er tegenop ziet, dat zal het je nog zwaarder vallen. Bedenk je dat het allemaal een stuk makkelijker gaat als je eenmaal begint. Je hoeft dan ook alleen maar te beginnen om in de flow te raken. De rest komt vanzelf. Nou ja, bijna dan!

5. Publicatie onderzoek

Stel, je bent lekker bezig geweest met contentcreatie en je hebt een prachtig zakelijk blog voor je liggen. Wat ga je er dan nu mee doen? Veel bedrijven gaan het blog als een bezetene overal verspreiden, terwijl andere bedrijven het op de website zetten en er vervolgens niets meer mee doen. Geen van beide opties is goed. Door extreem veel te verspreiden verspreid je ook op online plaatsen waar er niets mee gedaan wordt. Dit is zonde van je tijd. Publiceer je het blog en doe je er niets mee? Dan verwacht je eigenlijk dat mensen kunnen ruiken dat je een blog online hebt gezet.. Je hebt promotie nodig! Doe eens wat publicatie onderzoek. Waar is jouw doelgroep te vinden? Op welke kanalen zijn zij actief?

6. Verspreiden

Je weet nu waar jouw ideale publiek zich bevindt en je hebt goede content voor je neus liggen. Tijd om de daad bij het woord te voegen en te gaan verspreiden. Je hebt sterke content gecreëerd, dus daar kan het niet mis gaan. Je hebt ook voldoende onderzoek gedaan naar wat er van jou verwacht wordt en naar waar jouw doelgroep het best wordt aangesproken. Ook daar kan het dus niet mis gaan. Stuur jouw unieke content de wereld in, maar vergeet vooral de laatste stap niet!

7. Wat wilde jij ook alweer?

In stap 1 heb je een doel gesteld. Misschien wel het verkrijgen van meer inschrijvingen op je nieuwsbrief of het verhogen van het aantal offerteaanvragen. Sinds stap 1 weet jij wat je wilt, maar weet de lezer van jouw content dit ook? Niet vanzelf natuurlijk! Vergeet daarom zeker de call to action niet. Zorg voor interactie. Stel zeker dat de lezer precies weet wat jij wilt en van hem of haar verwacht. Neemt de lezer deze stap? Dan is de cirkel rond!

Content marketing is niet eenvoudig

We noemden het eerder al even: de ene persoon kan niet wachten om te beginnen met het creëren van content en de andere persoon ziet er als een berg tegenop. Voor velen is contentcreatie niet eenvoudig! Wij helpen je graag. Je kunt bij ons terecht voor een content marketing training waar je echt mee verder kunt!