Ondernemer en online boekhouden: 10 aandachtspunten!

Online boekhouden is makkelijker, voordeliger en efficiënter dan offline boekhouden. Wanneer je als ondernemer de boekhouding online wilt regelen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een online boekhoudpakket of voor een online boekhouder, bijvoorbeeld. Het grote verschil is natuurlijk wel dat een boekhoudpakket volledig uit software bestaat en een online boekhouder is nog daadwerkelijk een persoon.

Online boekhouden: waar let je op?

Je kunt als ondernemer van veel voordelen profiteren als je kiest voor online boekhouden, maar dan is het wel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het maken van de juiste keuzes. Wij geven je 10 slimme aandachtspunten voor als jij de boekhouding online wilt gaan regelen.

1. Kies je pakket bewust

Er zijn eindeloos veel online boekhoudpakketten beschikbaar. Niet iedere onderneming heeft hetzelfde nodig. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de verschillen in de pakketten en op wat je wel en niet nodig hebt. Zo voorkom je direct dat je betaalt voor onderdelen die je niet gebruikt.

2. Alles in de cloud

Het is aan te raden om alles in de cloud te regelen. Dit zorgt ervoor dat je altijd en overal toegang hebt tot je eigen financiële administratie, ook als je gebruik maakt van een online boekhouder. Je data staat altijd veilig in geval van brand of diefstal.

3. Let op de kosten

Online boekhouden is natuurlijk ideaal, maar je wilt er niet meer voor betalen dan nodig is. Uiteraard is het belangrijk dat het pakket goed bij je past, maar de prijs is ook niet onbelangrijk. De kosten liggen nogal uiteen. Je kunt online boekhoudpakketten vergelijken om het juiste pakket te kiezen, tegen de beste prijs.

4. Bankrekeningen koppelen

Je maakt het online boekhouden een stuk gemakkelijker en sneller voor jezelf als er de mogelijkheid bestaat om je bankrekeningen aan het boekhoudprogramma te koppelen. Dit kan je enorm veel tijd besparen. Het is dus de moeite waard om vooraf te controleren of deze optie bestaat binnen een boekhoudpakket.

5. Probeer een demo

Je kunt natuurlijk altijd eens een gratis boekhoudpakket voor starters proberen om te zien of het wel echt goed bij je past. Diverse aanbieders van online boekhoudpakketten bieden je de mogelijkheid om eerst gratis gebruik te maken van een demo. Doe dit ook, want zo kun je voorkomen dat je een pakket aanschaft dat achteraf helemaal niet bij je blijkt te passen.

6. Online verkoopfacturen aanmaken

Veel pakketten voor online boekhouden bieden al de mogelijkheid om binnen het programma verkoopfacturen aan te maken, maar het is geen standaard onderdeel. Je hebt meer inzicht in je debiteurenbeheer als deze optie bestaat binnen je pakket. Het is dus handig om deze optie te hebben binnen je online boekhoudpakket.

7. Lees ervaringen

Kies nooit zomaar een boekhoudpakket of een online boekhouder. Het gaat wel om je financiële administratie. Dat is geen klein iets. Het is daarom verstandig om altijd van tevoren de ervaringen van anderen met het online boekhoudpakket of de online boekhouder te lezen. Geen beoordeling is beter betrouwbaar dan die van een eerdere klant.

8. Let op gebruiksvriendelijkheid

Natuurlijk moet je het boekhoudpakket even in de vingers krijgen, maar dit mag geen maanden in beslag nemen. Het boekhoudpakket moet gebruiksvriendelijk zijn en al snel optimaal gemak bieden. Wanneer het online boekhouden erg lastig is kost het enkel meer tijd. Deze tijd kun je waarschijnlijk wel beter besteden dan aan je financiële administratie. Let dus op de gebruiksvriendelijkheid.

9. Beschikbare apps

Controleer of er apps beschikbaar zijn voor je smartphone, zodat je facturen en bonnetjes direct kunt verwerken in je online boekhouding. Zo kun je ook geen bonnetjes meer kwijtraken omdat je het even niet kunt verwerken.

10. Start in januari

Als je einde van het jaar begint met online boekhouden moeten er over het algemeen behoorlijk wat gegevens worden overgezet. In januari heb je hier een stuk minder last van. Het is daarom verstandig om over te stappen naar een nieuw boekhoudpakket aan het begin van een nieuw kalenderjaar of boekjaar.

Succesvol ondernemen

Met deze tips kun je gemakkelijk een boekhoudpakket kiezen die aansluit bij jouw wensen. Veel succes met ondernemen!