9 Tips om succesvol te netwerken

Geen kansen missen, dat willen we allemaal wel. Meer mensen kunnen meer voor je betekenen. Alleen hoe maak je de juiste contacten op zo’n netwerkborrel. Deze onderstaande tips zullen ervoor zorgen dat je geen kans meer mist.

Tips om met resultaat te netwerken

Hieronder staan negen tips om succesvol te netwerken.

1. Wat wil je bereiken?

Stel voor jezelf duidelijke doelen wat je wil bereiken. Wil je eventuele klanten vinden? Hou dan in je achterhoofd hoeveel vervolggesprekken je wil binnenhalen. Of ben je juist een beginnende ondernemer op zoek naar mogelijke marktkennis? Probeer dan juist zoveel mogelijk nieuwe dingen te onthouden.

2. Be on time!

Fashionably late bestaat niet tijdens een netwerkborrel, fashionably early wel. Natuurlijk geef je een hand aan de gastheer en probeer je sneaky alvast wat benodigde informatie over de gasten te achterhalen. Zo kan je alvast mooi je prioriteiten stellen zodat je keurig de rest van de avond je prioriteiten kan afgaan.

3. Hapjes eten, niet voor jou!

Denk praktisch: hoe kan je met in je ene hand een uitbundig hapje en in de andere hand een drankje je nog braaf de handjes schudden? Niet dus.

4. Shine bright like a diamond

Straal uit hoe succesvol je bent. Je moet het niet te erg gaan spelen. Straal uit hoe trots je bent op de prestaties die jij hebt neergezet.

5. Vind je eigen mensen

Natuurlijk het is eng al die onbekende mensen in één zaal. Alleen echt waar, niemand zal je bijten. Bouw het rustig voor jezelf op als je het eng vindt. Probeer eerst mensen aan te spreken die gelijkgestemd zijn. Later komt de meest invloedrijke kliek wel aan de beurt.

6. Vermijd de bekende clichés

Als je geen betoog wil aanhoren probeer dan vernieuwde vragen te stellen. Dus niet: ‘wat vind je nou belangrijk in je werk?’, maar: ‘Merk je ook dat het zo druk nu is?’. Alleen schiet niet door met je creativiteit. Hierdoor kan een vraag al snel gemaakt over komen. Het is belangrijk dat je echt luistert naar je gesprekspartner en zo kan inhaken op de informatie die jou wordt gegeven. Probeer wel echte interesse te tonen. Door je amateuristische acteerkunsten prikken ze wel heen.

7. Gebruik je gunfactor

Gun de ander ook een nieuw contact door twee mensen aan elkaar voor te stellen. Dit kan dubbel zo fijn voor je uitpakken. Ten eerste ben je van dat ene vervelende gesprek af op een hoffelijke manier. Ten tweede zullen ze je hierna wat terug gunnen.

8. Wees geen plakkerd

Je moet je doelen halen. Daarom moet je in contact komen met zoveel mogelijk mensen en geen lange gesprekken zitten voeren met iedereen. Maak aan elk gesprek een keurig einde: ‘ik vond het een ontzettend leuk gesprek en zou graag een andere keer met je willen doorpraten. Zullen we onze visitekaartjes uitwisselen zodat we in contact kunnen blijven?’ Hou het einde wel altijd positief, geef een hand en als belangrijkste punt: meen het.

9. Doe je huiswerk

Thuisgekomen begint pas het echte werk. Hou contact met de mensen die je hebt gesproken. Voeg ze toe op LinkedIn,Twitter en andere sociale media. Het goed onderhouden van je contacten is juist het wat je netwerk maakt of breekt. De visitekaartjes die je hebt ontvangen berg je systematisch op. Hierbij is het handig om op de kaartjes een aantal aantekeningen te maken wat de ander heeft te bieden voor jou.