5 Tips voor een effectieve livestream

Livestreams worden steeds populairder. Als bedrijf doe je er dan ook goed aan om zo af en toe aandacht te besteden aan het organiseren van een livestream. Toch vinden veel bedrijven het lastig om de juiste onderwerpen te vinden voor livestreams op social media. Het valt dan ook niet mee om live te gaan en de kijkers te blijven boeien met wat je te vertellen hebt.

Tips voor betere livestreams

Voor velen is de eerste keer livestreamen een beetje vreemd. Het is dan ook een gek idee dat er mensen live mee kunnen kijken wanneer jij je zegje doet op camera. Hier komt nog bij dat je je vaak erg bewust bent van het feit dat ieder foutje wordt gezien. Wij geven je 5 tips om je livestream tot een succes te maken.

1. Kies het juiste onderwerp

Een livestream heeft één onderwerp nodig. Ga niet aan de slag met veel verschillende onderwerpen, want dan raak je al snel kijkers kwijt. Focus op 1 onderwerp, zoals het delen van tips, adviezen of wellicht de meest gemaakte fouten. Belangrijk is dat je echt waarde biedt met de informatie die je in je livestream deelt. Kies je onderwerp dus altijd heel bewust en vooral op basis van je doelgroep.

2. Behandel veel gestelde vragen

Ieder bedrijf heeft in meer of mindere mate te maken met veel gestelde vragen. Het lijkt erop dat veel mensen in je doelgroep tegen hetzelfde euvel aanlopen. Dat kun je in één klap oplossen door in een livestream alle meest gestelde vragen te beantwoorden. Je weet zeker dat je de interesse van je doelgroep weet te wekken én weet vast te houden.

3. Presenteer een nieuw product

Heb je een nieuw product of een nieuwe dienst toegevoegd aan je service? Dan is een livestream ideaal voor de presentatie. Je kunt de kijkers niet alleen kennis laten maken met dit nieuwtje, maar je kunt ook stap voor stap uitleggen hoe het product of de dienst werkt en wat de voordelen ervan zijn.

4. Beantwoord live vragen

Tijdens een livestream hebben mensen uiteraard de mogelijkheid om te reageren. Jij vertelt iets en de kijker reageert. Je kunt dit ook eens omdraaien. Laat de kijker iets vragen of zeggen en reageer hierop. Op deze manier weet je zeker dat de kijker het antwoord krijgt waar hij of zij naar zoekt. Dit levert je veel waardering op. Ook is het een mooie manier om een livestream op te zetten, terwijl je zelf niet in het bijzonder een onderwerp hebt om het over te hebben. Ben je even inspiratieloos? Laat de livestream dan leiden door je kijker.

5. Streef niet naar perfectie

We noemden het eerder al in dit blog: tijdens een livestream ben je je vaak heel bewust van het feit dat iedere fout die je maakt direct gezien wordt. Hierbij willen we je een belangrijke tip meegeven. Streef niet naar perfectie! Iedereen maakt fouten, dus jij ook. Natuurlijk moet je wel altijd een beetje opletten op wat je zegt, om zeker te stellen dat je geen grenzen overschrijdt, maar een spreekfoutje of iets uit de handen laten vallen is geen ramp. Maak je er niet druk om en je livestream zal een stuk beter verlopen.

Voel je je niet comfortabel?

Voor sommige mensen blijft het bijzonder ongemakkelijk om te livestreamen. Doe het dan gewoon niet. Ga het jezelf niet lastig maken, want gewone videocontent is ook prima. Kun je wel wat hulp of tips gebruiken bij het maken van effectieve videocontent? Neem dan gerust eens contact met ons op. Je kunt het maken van videocontent ook aan ons uitbesteden.