5 Tips om loyale blogfans te krijgen

Misschien herken je het: je blogt, en blogt, en blogt.. en toch weet je geen mooie groep vaste lezers te pakken te krijgen. Hoe komt dit? Hier zijn meerdere redenen voor te noemen. Het valt in de praktijk dan ook helemaal niet mee om loyale blogfans te krijgen. Als het één ding kost, dan is het wel tijd!

Gebruik deze tips om fans te krijgen

Het spreekt voor zich dat je niet het gevoel wilt krijgen dat je al dat zakelijk bloggen compleet voor niets doet. Uiteindelijk wil je toch wel zien dat een aantal lezers structureel terugkeert om je nieuwe blogs te lezen. Deze groep moet zich uitbreiden. Hoe doe je dat? Wij hebben enkele praktische tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg voor consistentie

Niet iedereen kan elke dag een blog posten. Het kost tijd om een blog te schrijven en te promoten via social media. Bedenk je dat één blog per dag niet altijd nodig is. Wat wel nodig is, is consistentie. Plaats dus niet eens in het kwartaal een hele rits blogs, maar plan het schrijven en publiceren van blogs op vaste momenten in. Doe dit in een frequentie die je goed bij kunt houden. Blog bijvoorbeeld om de dag, eens per week of eens per twee weken. Consistentie is nodig om een groep vaste lezers op te bouwen.

2. Wees actief en waardevol

Er zijn veel verschillende elementen die invloed hebben op de manier waarop lezers je blog bekijken en de manier waarop zij ermee omgaan. Een belangrijk element is aanwezigheid. Je moet actief zijn en dan bedoelen we niet alleen dat je steeds opnieuw een blog moet plaatsen. We bedoelen ook dat je moet reageren op comments binnen een redelijke tijd. Beantwoord vragen, geef tips en bied waardevolle items aan die relevant zijn voor jouw lezerspubliek. Luister naar je lezers en vind manieren om hun problemen op te lossen. Door dit te doen, word je gevestigd als autoriteit binnen je vakgebied of markt.

3. Kies je inhoud bewust

Er wordt wel vaker gedacht dat het niet zo veel uitmaakt waar je over blogt, áls je maar blogt. Niets is minder waar. Inhoud telt! Je kunt niet verwachten dat je een vaste groep lezers krijgt wanneer je zinloze blogs publiceert of steeds totaal andere en irrelevante onderwerpen aanhaalt. Je hebt kwalitatieve en doelgerichte inhoud nodig. Leer je doelgroep kennen en ontdek waar zij over willen lezen. Ga je hierop focussen en bied optimale inhoud waar de doelgroep echt iets aan heeft. Stel vragen, luister naar de antwoorden en bestudeer analyses. Aan de hand van analyses kun je vaststellen wat goed scoort en waar lezers vandaan komen. Hier kun je je techniek verder op aanpassen.

4. Breng je passie over

Als je houdt van wat je doet, dan moet dit reflecteren in alles wat je zegt en schrijft. Wees enthousiast over wat je te bieden hebt. Geef aan waarom jouw product of dienst niet alleen aan de verwachtingen zal voldoen, maar deze ook overtreft. Maak al je blogposts positief van toon en voorkom dat je jezelf vast schrijft in troosteloze details. Onthoud altijd dat je vanuit je bedrijf schrijft en informeer op passievolle toon. Hoe enthousiaster jij bent, hoe enthousiaster de lezer is.

5. Reageer!

De meest effectieve manier om loyaliteit en vertrouwen op te bouwen, is door middel van gesprekken. Met een blog kunnen lezers je op een heel intiem niveau leren kennen. Als je opmerkingen laat zitten zonder ze te beantwoorden of zelfs te erkennen, dan geef je een waardevolle kans weg. Je hebt niet alleen de kans om hun vraag te beantwoorden in een openbaar forum, maar je laat je lezers zien dat je om hun behoeften geeft en er bent om te helpen wanneer dit nodig is. Dat biedt waarde aan iedere bloglezer en vormt iedere bloglezer in een blogfan!

Kost bloggen jou bloed, zweet en tranen?

Het klinkt allemaal makkelijk, maar we zijn ons er goed van bewust dat het in de praktijk allemaal alles behalve makkelijk is. Ben jij iemand die bloed, zweet en tranen verliest aan het schrijven en publiceren van blogs? Dan kun je ook blogs laten schrijven. Wij helpen je graag verder.