Bedrijven plaatsen (te) weinig nieuwe Instagram foto’s

Instagram fotos

Instagram draait om foto’s. Voor veel bedrijven lijkt Instagram te draaien om tweedehands foto’s. Amerikaans onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat maar liefst 63 procent van alle door bedrijven gepubliceerde foto’s al eerder op internet verschenen is. Dit betekent dat (veel) meer dan de helft van alle bedrijven niet de moeite neemt om uniek fotomateriaal voor Instagram te maken.

Nederlandse bedrijven op Instagram

Uiteraard worden er in Amerika veel meer onderzoeken gedaan naar het gebruik van social media, waaronder natuurlijk Instagram. In de Verenigde Staten zijn veel meer bedrijven op de sociale netwerken te vinden dan in Nederland, eenvoudigweg omdat er ook veel meer bedrijven in Amerika te vinden zijn. Toch komen de verhoudingen over het algemeen heel goed overeen. We mogen er dan ook wel van uitgaan dat minimaal de helft van de Nederlandse bedrijven ook niet altijd de moeite neemt om zelf een goede foto te maken.

Beter goed gejat dan slecht bedacht

We kennen allemaal wel de uitspraak ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. In veel gevallen is dit ook zo. Het nadeel is dat dit op social media niet ongezien gebeurt. Instagram foto’s komen, als het goed is, bij veel mensen terecht. Je volgers zien jouw foto’s en als jij een foto gebruikt die al door veel andere bedrijven is gebruikt, dan valt dit zeker op. Het zal je niet in dank worden afgenomen. Verreweg de meeste Amerikaanse bedrijven denken er nog wel aan om dan maar te kiezen voor rechtenvrije foto’s (88 procent), maar de overige bedrijven geven toe dat ze ook wel eens ‘jatten’ van andere bedrijven.

Plagiaat komt je duur te staan

Bij plagiaat denkt men al snel aan gekopieerde tekst, maar plagiaat komt ook zeker voor in de wereld van fotomateriaal. Wanneer een bedrijf een unieke foto op Instagram plaatst en deze wordt door een ander bedrijf gestolen en opnieuw gepubliceerd, dan worden de rechten geschonden. Dit is tegen de wet en er staan hoge boetes op.

Rechtenvrije foto’s op Instagram

Veel Nederlandse bedrijven maken ook gebruik van rechtenvrije foto’s op Instagram. Het voordeel hiervan is wel dat je geen proces aan je broek kunt krijgen voor het stelen van fotomateriaal. Er zitten immers geen rechten op de foto’s. Een nadeel is wel dat deze rechtenvrije foto’s voor iedereen toegankelijk zijn. De meest populaire foto’s zijn al door duizenden anderen gebruikt. Je zet jezelf hierdoor gemakkelijk neer als ‘afgezaagd’ bedrijf. Dit moet je natuurlijk altijd zien te voorkomen.

Foto’s interessanter maken

Ieder bedrijf kan zorgen voor eigen fotomateriaal op Instagram. Tegenwoordig kun je zelfs professionele foto’s maken met je smartphone, door een clip-on lens te gebruiken. Er zijn meerdere lenzen beschikbaar, waardoor het ook makkelijker wordt om indrukwekkende foto’s met een bepaald effect te maken. Iedereen kan foto’s interessanter maken voor Instagram.

Lees onze tips!

Wanneer je als bedrijf wilt opvallen op Instagram, dan moet je onderscheidend zijn met je beeldmateriaal. Zorg dus voor unieke foto’s op Instagram waar je echt indruk mee maakt en kies niet voor beeldmateriaal dat al tientallen keren op internet is geplaatst door anderen. Lees ook zeker eens onze 10 tips voor de perfecte Instagram foto’s.