Zomervakantie? Zo ga je met social media om!

De zomer is in aantocht en daar kijken we allemaal erg naar uit! Heerlijk natuurlijk, die zomervakantie, maar het is wel belangrijk om goed op te letten wat je wel en niet op social media plaatst. Een leuke vakantiefoto kan ervoor zorgen dat er bij jou thuis wordt ingebroken terwijl jij lekker in het buitenland zit. Wees je hier altijd van bewust en check je privacy instellingen goed.

Met deze tips ga jij beter met social media op in je vakantie

Je wilt van je vakantie kunnen genieten, en eigenlijk wil je dit vooral ook delen met vrienden op social media. Logisch! Er is bijna niets leuker dan anderen stiekem een beetje jaloers te maken, toch? Je kunt dan ook niemand kwalijk nemen dat er wordt gepronkt met al die mooie vakantiefoto’s. Toch is het wel belangrijk om je ook bewust te blijven van de gevaren die op de loer liggen. Daarom geven wij je graag een aantal tips voor een slimme omgang met social media tijdens de zomervakantie.

1. Stel regels op voor de kinderen

Heb je kinderen die al oud genoeg zijn om zelf actief te zijn op social media? Zorg er dan voor dat je speciale regels opstelt voor de dingen die zij tijdens de vakantie delen. Maak hen duidelijk wat zij wel en niet mogen plaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld voor wat zij wel en niet mogen vertellen over waar zij de vakantie doorbrengen en in welke periode. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het soort foto’s dat zij wel of niet mogen delen. Wil je geen enkel risico lopen? Dan kunnen jullie ook afspreken dat de kinderen pas na de vakantie weer gebruik mogen maken van social media.

2. Houd je telefoonrekening in de gaten

We zijn inmiddels zo gewend aan het voortdurend gebruik van de smartphone, en van social media dat we er eigenlijk niet bij stilstaan dat dit gebruik tijdens de vakantieperiode kan zorgen voor extra kosten. Zeker als je in het buitenland verblijft en je kunt regelmatig geen gebruik maken van wifi, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Je wilt niet bij thuiskomst ontdekken dat je telefoonrekening torenhoog is opgelopen. Houd dit zelf in de gaten en stel voor je kinderen eventueel limieten voor het verbruik in.

3. Wees voorzichtig met het ‘inchecken’

Op social media kun je, bijvoorbeeld op Facebook, zogezegd ‘inchecken’. Door op een locatie in te checken, wordt je locatie gedeeld op je tijdlijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je incheckt bij een restaurant of een dierenartspraktijk. Dit gebeurt ook als je tijdens je vakantie op een locatie incheckt, zoals in een vakantiepark of een buitenlands luxe resort. Hoe verder je van huis bent, hoe gevaarlijker dit is. Dit inchecken geeft inbrekers een signaal dat je woning op dit moment waarschijnlijk onbeheerd is.

4. Deel je vakantiekiekjes niet overal

Wil je vakantiefoto’s delen? Dit doe je het veiligst als je alweer terug bent van vakantie. Vermeld bij de foto dat je op vakantie bent geweest en inbrekers zullen weten dat hun kans voorbij is. Bedenk je ook waar je jouw vakantiekiekjes deelt. Op Facebook en Instagram zijn deze natuurlijk erg leuk, maar op LinkedIn worden ze niet gewaardeerd.

5. Controleer de instellingen bij elke post

We kunnen er eerlijk over zijn. Niet iedereen is te vertrouwen, en waarschijnlijk ook niet iedereen in jouw vriendenlijst. Denk hier goed over na en pas je privacy instellingen hierop aan bij elke post die je tijdens je vakantie plaatst. Deel unieke vakantiemomenten alleen met mensen die je volledig vertrouwt.

6. Laat zo veel mogelijk je normale gedrag zien

In het beste geval zorg je er gewoon voor dat niemand in de gaten heeft dat jij op vakantie bent. Als jij normaal gesproken elke dag iets post en ineens blijft het twee weken stil, dan kan dit opvallen bij de verkeerde personen. Gebeurt dit tijdens de zomervakantie, dan is de rekensom snel gemaakt. Probeer zo veel mogelijk je normale gedrag te laten zien als het gaat om de frequentie waarmee je post.

7. Gebruik VPN voor veilig internetten

Veel mensen maken tijdens hun vakantie in het buitenland gebruik van openbare wifi netwerken. Logisch wel, want dat is natuurlijk goedkoper dan dat je steeds gebruikmaakt van je 4G- of 5G-verbinding. Toch zitten er wel gevaren aan het gebruik van openbare netwerken en het is belangrijk om hier slim mee om te gaan. Maak gebruik van VPN om het internetten, ook op social media, veilig te houden tijdens je vakantie.

Geniet van je zomervakantie!

Het belangrijkst is natuurlijk wel om gewoon te genieten van je zomervakantie. Ga bewust met social media om tijdens je vakantieperiode en er is niets om je zorgen over te maken. Wil jij na je vakantie sterk van start op social media, met je bedrijf of je merk, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Volg dan eerst een social media training bij ons. Dan weet je zeker dat jij na de zomervakantie succes gaat boeken op social media!