3 Risico’s bij het gebruik van social media

Steeds meer personen hebben een profiel op Facebook, LinkedIn, Twitter of een andere sociaal netwerk. Het is allemaal leuk, maar in al die sociale netwerken schuilt een gevaar. Buitenstaanders die jij niet kent weten wanneer jij iets gaat doen, waar je bent op dat moment, hoe je carrière verloop is geweest en hoe jij tegenover bepaalde zaken in het leven staat. Want hoe je het ook wendt of keert en denk je het alleen te delen met je vrienden, je deelt het in feite met alles en iedereen die een kijkje neemt op jou profiel.

gevaren twitterIn dit artikel wil ik je graag 3 risico’s vertellen waar je op moet letten bij het gebruik van social media.

1. Ook je toekomstige baas kijkt soms mee

Mensen zijn het misschien niet bewust maar het gebeurd regelmatig (zo niet altijd) dat je toekomstige baas naar je gangen speurt op het internet. Want een werkgever wil nu eenmaal weten wat voor vlees hij of zij in de kuip krijgt. Zo kan hij of zij een beetje afleiden aan foto’s die je op het internet plaatst, wat voor persoon je bent. Sta je bijvoorbeeld op veel foto’s met een biertje in je hand, dan kan de werkgever de indruk krijgen dat jij een feestbeest eersteklas bent, waarvan hij of zij kan uitgaan dat jij je nog wel eens ziek meldt.

Ook te kritische opmerkingen die je ten aanzien van sommige zaken geeft kunnen dan tegen je werken. Dit geld, trouwens niet alleen voor toekomstige werkgevers, de diverse opsporingsdiensten van de overheid die tegen mogelijke fraude zijn opgericht, gebruiken deze methodes ook.
Foursquare inchecken

2. Wees voorzichtig met het delen van je locatie

Mensen vinden het leuk om aan hun vrienden via de sociale media te laten weten, waar zij zich op dat moment bevinden. Er zelf onbewust van zijnde, geef je hiermee ook dieven aan wanneer en op welk tijdstip jij je ergens bevindt. En dat feit gebruiken deze ongenodigde gasten maar al te graag om hun slag te slaan bij je thuis.

3. Het gevaar van identiteitsfraude ligt op een loer

Cyber criminelen doen zich graag als iemand anders voor. Veelal maken deze digitale dieven gebruik van iemand anders zijn identiteit en sociale media sites. LinkedIn is een hiervoor een prima platform, want op u profiel kunnen ze u carrière verloop zo over kopiëren en daar misbruik van maken. Wees dus op LinkedIn erg voorzichtig en vertel ook liever niet al uw voorletters. Dit is namelijk voor criminelen erg interessant als het gaat om het aanvragen van officiële documenten.

Zolang jij je er bewust van bent, dat je niet alles klakkeloos en ondoordacht op het internet neer kunt zetten, kun jij de sociale media gewoon gebruiken zonder dat het tegen je keert.