Social media en een VPN: 5 tips

Of je er nu iemand over hebt horen praten of het in het nieuws voorbij hebt horen komen: het gebruik van een VPN is de afgelopen maanden steeds populairder geworden. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet, door je internetverkeer door een versleutelde, virtuele tunnel te sturen. Als je zakelijk werkt met social media, dan geeft een VPN je veel voordelen en is het gebruik zeker aan te raden!

Wat is een VPN?

Zeker thuiswerkers maken in deze tijden volop gebruik van de beveiliging die een VPN ze biedt. Met de verandering in de criminaliteitscijfers het afgelopen jaar is een goede, veilige manier om van het internet gebruik te maken belangrijker dan ooit.

En dit geldt niet alleen voor het internet in zijn algemeenheid, maar ook voor het gebruik van social media. Iedere keer dat je namelijk iets deelt via, of aanpast op social media, geef je een stukje privé-informatie mee aan het internet. Hoewel dit in veel gevallen niet om erg belangrijke informatie gaat, kan deze content wel voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden.

De gevaren van social media

Wist je bijvoorbeeld dat het bedrijf achter een social media platform jouw data en gegevens bijvoorbeeld kan verkopen of gebruiken voor data-analyses? En dat de online-advertenties die je tegenkomt gepersonaliseerd kunnen worden op basis van o.a. Je gedrag op social media? In de ergste gevallen kunnen foto’s zelfs gebruikt worden voor identiteitsfraude, cyberpesten of zelfs afpersing.

Dit betekent dat jouw privé social media kanalen niet zo privé zijn als je misschien wel denkt.

Social media en een VPN: 5 essentiële tips

Gelukkig zijn er een aantal manieren om jouw social media en internetgebruik tegen dit soort gevaarlijke of simpelweg vervelende situaties te beschermen. We geven je graag vijf praktische tips!

1. Gebruik een VPN voor een veilige internetverbinding

De eerste stap is misschien wel de meest belangrijke: zorg voor een veilige verbinding met het internet. Dankzij de versleutelde, virtuele tunnel waar jouw internetverkeer doorheen reist met een VPN, kunnen hackers of andere belanghebbenden geen persoonlijke informatie achterhalen. Sterker nog, sommige VPN-aanbieders maken gebruik van een zero-log beleid, wat betekent dat zowel je internetactiviteiten als persoonlijke gegevens nergens opgeslagen worden.

En ook niet onbelangrijk: een VPN helpt je censuur te omzeilen en kan onbeperkt streamen met toegang tot alle bibliotheken wereldwijd mogelijk maken!

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Veel VPN-aanbieders bieden een wachtwoordmanager aan in het pakket. Deze wachtwoordmanager helpt je met de creatie van sterke, unieke wachtwoorden en slaat deze voor je op zodat je ze niet vergeet. Hoe sterker je unieke wachtwoorden, hoe kleiner de kans op inbraken op je social media accounts.

3. Check je privacy voorkeuren

Niet iedereen let erop, maar de privacy instellingen (of voorkeuren) spelen een grote rol bij het bewaren van je privacy op social media. Via deze instellingen kun je aangeven wat er wel, en niet openbaar zichtbaar wordt gemaakt. Door de privacyvoorwaarden van de verschillende platforms te lezen, weet je ook meteen wat er wel en niet met jouw persoonlijke gegevens gedaan wordt.

4. Laat zo min mogelijk sporen achter

Wanneer je met een VPN gebruik maakt van het internet, surf je anoniem. Dit betekent dat er geen virtuele sporen (ofwel persoonlijke gegevens) achterblijven die voor allerlei doeleinden gebruikt zouden kunnen worden. Dit geldt natuurlijk voor je internetverkeer, maar ook voor je social media! Met simpele gegevens als je voornaam, achternaam, geslacht en geboortedatum kan namelijk al identiteitsfraude gepleegd worden. Laat dus zo min mogelijk persoonlijke gegevens achter op je socialmedia-accounts.

5. Wees voorzichtig met reclame

Social media staat vol met advertenties van allerlei bedrijven. Het grootste gevaar zit hem in het feit dat ieder ‘bedrijf’ een advertentie aan kan maken. En dus ook bedrijven die je makkelijk oplichten, of fraude plegen door middel van een webshop. Kijk dus altijd of de website van een bedrijf beveiligd is (je kunt dit zien aan de https:// en het slotje in je browserbalk), kijk of het bedrijf daadwerkelijk als onderneming ingeschreven staat (bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel), en laat nooit persoonlijke gegevens achter (ook hier kan een VPN bij helpen).

Social media is een mooi medium om ons in contact te houden met de buitenwereld, maar komt met de nodige risico’s. Geniet dus, maar handel bewust!