Social media video’s bewerken: 7 tips!

Professionele social media video’s ontstaan niet vanzelf. De beste editors weten precies hoe zij de video’s nog moeten bewerken voordat deze worden gepubliceerd op de sociale kanalen. Als je écht goede video’s op social media wilt delen, dan is het nodig om goed bekend te zijn met de bewerkingsmogelijkheden. Alleen dan zorg je eenvoudig voor de beste social media video’s.

Deze 7 ‘cuts’ moet je kennen!

In de wereld van videobewerking draait het allemaal om ‘cuts’. Hier zijn meer soorten van dan je denkt als je er eigenlijk nooit iets mee doet. Een deel van deze soorten moet je eigenlijk als editor wel kennen als je goede social media video’s wilt creëren. Hieronder vind je 7 cuts die je zeker moet leren als je ze nog niet kent.

1. Standard cut

Deze bewerking wordt verreweg het meest gebruikt. Het is de standaard manier om te knippen in een video. Met deze handeling kun je de ene clip direct voortzetten in de andere clip. Een eenvoudige manier om een professionele social media video te maken. We noemen dit ook wel een ‘hard cut’.

2. De J-cut

Wil je twee verschillende stukjes video op elkaar aansluiten, terwijl deze eigenlijk helemaal niet samen gaan? Dan gebruik je de J-cut. Je neemt hiermee de audio van het laatste stuk clip en brengt deze in de eerdere clip. Je verkort als het ware de audio. Het is ook mogelijk om de audio te verlengen, waarbij je de audio van de eerste clip verlengt tot in de laatste clip. De ‘J’ in beeld wordt dan omgedraaid, waardoor dit ook wel de L-cut wordt genoemd.

3. De Cross-cut

Er wordt tussen twee perspectieven geknipt om ze vervolgens door de kijker tot één nieuw geheel te laten verbinden. Je kunt dus twee perspectieven verwerken in één reeks door gebruik te maken van de cross-cut.

4. De Action-cut

Een reeks acties is leuk, maar het valt niet mee om deze naadloos op elkaar aan te sluiten in je social media video. Je kunt twee clips met actie samenvoegen door precies tijdens de actie te knippen. Doordat je in de actie knipt wordt de Action cut over het algemeen door de kijker genegeerd, omdat zij vooral focussen op actie zelf. Hieronder zie je een goed voorbeeld:

5. De Jump-cut

Met een Jump-cut kun je een vrij lange opname op effectieve wijze verkorten tot een paar seconden. Deze manier van knippen voor videobewerking werkt eigenlijk alleen goed wanneer je het combineert met iets anders, zoals een achtergrondsound.

6. Cutaways

Cutaways worden vaak ingezet om de kijkers echt in het videoverhaal te verankeren. Je maakt eigenlijk shots, waarbij de omgeving goed in beeld wordt gebracht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de shots kort zijn, zodat je de aandacht van de kijkers niet verliest.

7. De Match-cut

De Match-cut gaat om het combineren, zoals de naam van de videobewerking al aangeeft. Maak een clip van een actie en knip dan direct naar een andere scène die overeenkomt met die actie.

Social media video’s laten maken

Voel je er weinig voor om je goed te verdiepen in de mogelijkheden van videobewerking, maar wil je wel uitstekende social media video’s delen met je doelgroep? Dan kun je het maken van je social media video’s natuurlijk ook uitbesteden. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.