Video formaten testen: waarom is dat belangrijk?

Het is altijd goed om video formaten te testen. In de laatste jaren hebben we gezien hoe video content steeds meer terrein won op de sociale kanalen. Inmiddels kunnen we zeggen dat het aanbieden van video content steeds meer een must aan het worden is voor bedrijven. We hebben te maken met trends in video formaten, maar anderzijds heb je natuurlijk ook te maken met je doelgroep en de specifieke behoeften vanuit deze doelgroep. Daarom is het altijd aan te raden om video formaten te testen. Zo ontdek je welk video formaat het best scoort onder jouw doelgroep.

Trendy video formaten zijn niet altijd het best

Wanneer we kijken naar de video formaten die nu het populairst zijn, dan zien we dat de zogenaamde snackable video content met stipt op de eerste plaats staat. Snackable video content is zeer korte, krachtige video content. Voor veel bedrijven is dit hét video formaat dat het best aanslaat bij de doelgroep, maar dit hoeft niet. Trends zijn er om opgevolgd te worden, maar trends zijn er ook om links te laten liggen als het niet voor jou werkt. Niet elke doelgroep is hetzelfde. Uiteindelijk is het altijd belangrijker om je doelgroep aan te bieden wat zij graag willen zien in plaats van hen uitsluitend content aan te bieden volgens de trends. Onthoud altijd dat niet elke doelgroep gevoelig is voor trends.

Lange video content kan nog steeds

Op dit moment geldt in het algemeen dat korte video formaten het altijd winnen van de langere video’s. Dit is echter algemeen en dat is jouw doelgroep niet. Het aanbieden van lange video’s kan dus nog steeds, als dat is wat goed past bij jouw doelgroep. Natuurlijk zit niemand te wachten op promotievideo’s of commercials met een duur van een uur, of twee. Dit geldt wel voor alle doelgroepen. Toch zijn er zeker doelgroepen te vinden die wel van langere videocontent houden als de waarde ervan goed is. Hierin ligt direct de reden voor succes. Het is belangrijk om je doelgroep waardevolle en boeiende video content te bieden, en dan mag het voor diverse doelgroepen best wat langer zijn.

Verschillende soorten video formaten testen

Je kunt tegenwoordig kiezen uit heel veel soorten video’s en video formaten. Denk bijvoorbeeld aan de live Q&A, aan interviews met opinieleiders, aan winkelvideo’s en productvideo’s, interactieve video’s en livestreams. Je hebt meer dan voldoende te kiezen. Het gaat er vooral om dat je ontdekt welke video formaten voor jouw doelgroep werken en welke niet. Daarom is het belangrijk om de verschillende beschikbare video formaten te testen. Ga met meerdere soorten en lengten video’s aan de slag, bied deze aan en test wat ze doen met je doelgroep.

Effectief video formaten testen

Video formaten testen is vooral experimenteren met soorten video’s van verschillende lengten. Bied diverse video formaten aan en zorg ervoor dat je de juiste successtatistieken identificeert en bijhoudt. Als je bijvoorbeeld een langere video test, kijk dan naar de weergaven en het verlatingspercentage om te zien hoe lang kijkers blijven kijken. Als je ondertussen een meer interactieve aanpak probeert, zoals een livestream of Q&A, kun je ook opmerkingen, afspraken en deelacties over de inhoud noteren terwijl je live bent. Op die manier leer je veel over je doelgroep én kun je vaststellen welk video formaat het meest succesvol is.

Ga ook aan de slag met video content!

Als jij nog niet actief bent in het aanbieden van video content via social media, dan is het nu echt tijd om ermee te beginnen. We zien de video steeds krachtiger worden op de sociale kanalen. Het is dé manier om je doelgroep te bereiken. Vind je het lastig om te starten en kun je hierbij wel wat begeleiding gebruiken? Dan helpen wij je graag verder, bijvoorbeeld met een eerste bedrijfsvideo. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken.