7 Tips om de beste infographic te maken

Infographics zijn tegenwoordig erg populair. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen informatie uit een infographic makkelijker onthouden dan informatie uit een tekst. Toch vinden veel bedrijven het lastig om zelf een goede infographic te maken.

Gebruik deze praktische tips!

Er is een groot verschil tussen een infographic maken en een effectieve infographic maken. Niet iedere infographic heeft namelijk een hoge waarde voor je doelgroep en daar moet je rekening mee houden. Wij geven je 7 tips om de beste infographic te maken.

1. Kies de juiste breedteformaat

De grootte van een infographic is heel belangrijk. Moeten mensen het beeld van links naar rechts schuiven om de hele infographic te kunnen zien? Dan is deze duidelijk te groot. Is de informatie niet meer leesbaar? Dan is de infographic te klein. Het is de kunst om de ideale middenweg te vinden. Over het algemeen is 600 pixels breed een goede grootte.

2. Maak de infographic niet te lang

Een goede infographic is er eentje die gewoon in één opslag duidelijk is. Dan moet je de hele infographic natuurlijk wel kunnen zien. Maak deze daarom ook niet te lang. Heb je gewoonweg te veel informatie? Maak dan liever twee infographics. Een lengte van 8000 pixels is echt wel het maximum.

3. Zorg voor witruimte

Witruimte wordt vaak vergeten, maar is heel belangrijk. Dit is vergelijkbaar met tekstuele informatie. Een lap tekst zonder witregels is veel moeilijker te lezen en te verwerken dan een tekst met voldoende witregels. Deze regel gaat ook op voor infographics. Voeg voldoende witruimte toe.

4. Kies de titel bewust

De titel, of het onderwerp, moet natuurlijk in één opslag duidelijk zijn. Deze staat helder bovenaan je infographic. Het is belangrijk om de titel heel bewust te kiezen en vorm te geven. Dit betekent dat je de titel ook niet te lang maakt. Houd 70 tekens als maximum aan. Natuurlijk probeer je met de titel de aandacht te trekken, dus kies voor een titel die direct op zal vallen bij jouw doelgroep.

5. Een logische volgorde

Een infographic is meer dan enkel strooien met informatie in visuele vorm. Dit wordt nog wel eens vergeten. Een infographic is eigenlijk een verhaal dat de kijker door een denkproces moet begeleiden. Dit betekent dat de volgorde van informatie heel belangrijk is. Besteed daarom voldoende aandacht aan de specifieke informatie en de volgorde waarin je deze informatie verwerkt in je infographic.

6. Controleer je feiten

Het spreekt voor zich dat een infographic gebaseerd moet zijn op feiten en niet op meningen. Dit gezegd hebbende: zorg dat je zeker bent dat al je informatie klopt. Een kleine misser in de cijfertjes kan grote gevolgen hebben. Wanneer iemand je vraagt hoe je aan de informatie komt, dan moet je kunnen aantonen waar het vandaan komt en je moet kunnen bewijzen dat je feiten kloppen.

7. Bronvermelding

In verreweg de meeste infographics wordt gebruik gemaakt van informatie van derden. Daar is helemaal niets mis mee, maar zorg dan wel voor een goede bronvermelding. Dit zorgt direct voor een goede onderbouwing van je verwerkte informatie.

Je kunt ook je infographics laten maken

Vind je het gewoonweg te lastig of te tijdrovend om een goede infographic te maken? Dan kun je de klus natuurlijk ook uitbesteden. Wij helpen je graag verder. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.