Nieuw record: 1 miljoen zzp’ers in Nederland

Het is nu officieel: Nederland telt nu ruim één miljoen zzp’ers! Het CBS publiceerde vorige week de arbeidsmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2015 en daar was dit getal in te vinden. Er zijn 1,4 miljoen ondernemingen in Nederland en 1.000.000 daarvan zijn zzp’er. De meeste zzp’ers zijn actief in de dienstverlening.

Zijn er niet teveel zzp’ers?

Als er dus 1 miljoen kleine ondernemers zijn, dan blijven er 400.000 mkb’ers over. Even zwart-wit gezegd zou dus ieder bedrijf minimaal twee zzp’ers moeten huren om alle kleine ondernemers aan het werk te houden. Is dit realistisch? Natuurlijk werken een hoop zzp’ers ook voor andere ZZP’ers, dus er zal werk genoeg zijn. Denk alleen al aan websitebouwers en grafisch vormgevers. Iedere zzp’er wil natuurlijk een professioneel logo en responsive website.

Hoe val je op tussen de massa?

Dat is de vraag die veel zzp’ers zullen hebben, hoe val je op tussen al die andere ondernemers die ook binnen proberen te komen bij de grote mkb’ers. Hoe ga je je onderscheiden en waarmee? Ga je social media inzetten? Ga je deelnemen aan beurzen of ga je op andere manieren klanten werven?

Afkortingen van zzp

Er zijn een hoop betekenissen voor de afkorting zzp’er. Hieronder staan er enkele:

  • Zelfstandige Zonder Poen
  • Zelfstandige Zonder Pensioen
  • Zelfstandige Zonder Zekerheid