Goed gebruik van hashtags op social media: 5 Tips!

Hashtags gebruiken op social media kan verstandig zijn, maar is het niet altijd. In bepaalde gevallen is het gewoon beter om de hashtags achterwege te laten. In andere gevallen kunnen hashtags veel extra succes en bereik opleveren, maar dan is het wel belangrijk dat je bewuste keuzes maakt. We zien vaak op social media dat lang niet alle bedrijven goed weten hoe je nu effectief met hashtags omgaat.

Gebruik deze tips voor een effectief hashtag gebruik

Het gebruik van hashtags op social media is zeker aan te raden, maar dan wel op het juiste moment, op het juiste kanaal en in de juiste vorm. Er zijn nog aardig wat zaken om rekening mee te houden. Daarom geven wij je graag 5 tips voor een slim gebruik van hashtags op social media.

1. Schrijf zinnen in een hashtag aan elkaar

Soms bestaat een hashtag uit een enkel woord en soms bestaat deze uit een complete zin. Vooral bij de complete zinnen gaat het nog wel eens mis. Stel, je wilt schrijven ‘Het is nu echt tijd voor weekend’ in een hashtag. Dit kun je doen als #hetisnuechttijdvoorweekend of als #het #is #nu #echt #tijd #voor #weekend. Van één hashtag wordt er dus eigenlijk een groep hashtags gemaakt. De eerste variant is juist. Het is belangrijk om een zin helemaal aan elkaar te schrijven in de vorm van één hashtag.

2. Gebruik de gepaste hoeveelheid per sociaal kanaal

Het is goed om de hoeveelheid hashtags aan te passen aan het sociale kanaal waarop je de post gaat plaatsen. Voor Instagram is het bijvoorbeeld heel gewoon om tien, twintig of zelfs nog meer hashtags te plaatsen bij een enkele post. Op Twitter is dit helemaal niet gewenst en beperk je het aantal hashtags juist zo veel mogelijk. Ontdek welke hoeveelheid ‘normaal’ is op een sociaal kanaal en houd je hier zo goed mogelijk aan.

3. Weet wanneer je geen hashtags moet gebruiken

In veel gevallen is het goed om hashtags te gebruiken, maar er zijn zeker ook situaties waarin je vooral geen hashtags moet gebruiken. Zo zien we vaak Facebook posts voorbij komen met een hele rits aan hashtags. Op Facebook is het helemaal niet gewenst om hashtags te gebruiken. Ze doen eigenlijk helemaal niets voor je post en zijn enkel storend. Het is dus belangrijk om te weten wanneer je wél hashtags moet gebruiken en wanneer je ze beter achterwege kunt laten, zoals op Facebook het geval is.

4. Pinterest hashtags zijn niet altijd verstandig

Pinterest hashtags kunnen heel interessant zijn, maar kunnen je ook tegenwerken. Het is daarom goed om hier voldoende over na te denken bij je posts op Pinterest. Plaats je een pin met veel hashtags? Dan zorgt iedere hashtag voor een makkelijke optie voor Pinterest gebruikers om door te klikken naar de content van anderen. Wil je niet dat mensen wegklikken naar iemand anders? Dan kun je de hashtags beter achterwege laten.

5. Gebruik de juiste tools

Je kunt natuurlijk zelf eindeloos gaan speuren naar de juiste hashtags voor bij je posts, maar hier kan veel tijd in gaan zitten. Daar komt nog bij dat het risico aanzienlijk is dat je een belangrijke hashtag over het hoofd ziet. Je kunt het best gebruik maken van handige tools voor hashtags. Voor Instagram kun je bijvoorbeeld Webstagram of Iconosquare gebruiken.

Haal meer uit social media voor jouw bedrijf

Een goed hashtag gebruik kan zeker meer succes opleveren voor je bedrijf. Dan is het wel belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met de toepassing van hashtags. Vind je dit lastig en weet je niet het beoogde succes te halen uit je zakelijke social media accounts? Meld je dan eens aan voor één van onze social media trainingen!