Digitale marketing: 11 trends om rekening mee te houden

Digitale marketing, of online marketing, heeft in deze tijd alle aandacht. Toch gaat niet ieder bedrijf hier even goed mee om. Bedrijven doen er goed aan om de nieuwste trends op het gebied van online marketing voortdurend in de gaten te houden, want er zijn maar weinig zaken die zo snel veranderen als digitale marketing.

Dit zijn de belangrijkste digitale marketing trends

Natuurlijk houden wij de nieuwste trends in de wereld van online marketing altijd in het oog, zodat we hier effectief op in kunnen spelen. Wij hebben de 11 belangrijkste trends op het gebied van digitale marketing voor je op een rijtje gezet.

1. Een goede privacybescherming

Sinds 25 mei 2018 hebben we te maken met een nieuwe wetgeving, namelijk de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Je website moet hier goed op ingericht zijn. Dat privacybescherming al lange tijd een belangrijke rol speelt, dat is eigenlijk geen nieuws. Maar liefst 55 procent van alle consumenten heeft wel eens aan aankoopproces online niet afgerond wegens zorgen over de privacy.

2. Gepersonaliseerde content

Consumenten die op een website of in een webwinkel gepersonaliseerde content voorgeschoteld krijgen zijn sneller geneigd iets af te nemen. Bijna alle consumenten, namelijk 92 procent, wordt beïnvloed door persoonlijke aankoopvoorstellen.

3. Inzet van peers

Maar liefst 70 procent van alle millennials laat zich door hun peers beïnvloeden bij het maken van keuzes over aankopen. Als bedrijf heb je dus echt een goede peer influencer nodig om een groot deel van de millennials te bereiken.

4. Videomateriaal

Een groot deel van de consumenten, namelijk 79 procent, geeft aan dat zij liever een video over een product bekijken dan dat zij productinformatie moeten lezen. Dit geeft aan hoe belangrijk videocontent aan het worden is voor bedrijven.

5. Big data

Ook big data is te vinden onder de trends in online marketing. Steeds meer bedrijven gaan hiermee aan de slag. Het is dan ook zo dat er een exponentiële groei te zien is in de data die wordt opgeslagen. De verwachting is dat de totale internationale waarde van big data dit jaar zal uitkomen op een bedrag van bijna 46,5 miljard dollar.

6. Artificial Intelligence

Artificial Intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie, verdient zeker een plek tussen de belangrijkste trends in digitale marketing. Er werden 200 internationale besturen gevraagd of zij vóór 2020 actief gebruik zouden gaan maken van Artificial Intelligence. Maar liefst 75 procent van de besturen beantwoordde bevestigend.

7. Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) wordt steeds groter en belangrijker voor bedrijven. Op internationaal niveau wordt er verwacht dat bedrijven in 2020 zo’n 6 biljoen dollar hebben besteed aan Internet of Things oplossingen.

8. Emailmarketing

Emailmarketing is niet nieuw meer en kan dus wat dat betreft ook niet worden gezien als nieuwe trend in digitale marketing. Wat wel nieuw is, is dat emailmarketing op dit moment de hoogste ROI laat zien voor de meeste bedrijven.

9. De 5G revolutie

Op dit moment kan er in ons land nog geen gebruik worden gemaakt van 5G. Het bestaat zeker wel al, maar 5G is nu nog té snel voor ons land om aan te kunnen. Wel is de komst van 5G volop in ontwikkeling en zeker ook op het gebied van online marketing is dit iets om goed rekening mee te houden en je effectief op voor te bereiden.

10. Live chat

Webwinkels kunnen eigenlijk niet meer zonder live chat. Sterker nog, zij kunnen steeds vaker niet meer zonder een live chat die 24/7 bereikbaar is. Maar liefst 51 procent van de consumenten vindt het voor webwinkels namelijk een must om 24/7 live chat aan te bieden.

11. Spraak gestuurd zoeken

Het spraak gestuurd zoeken wordt steeds vaker aangesproken boven het ‘ouderwetse’ zoeken door iets in te typen. Op het gebied van SEO moeten bedrijven goed rekening houden met deze verandering. Op dit moment is al 1 op de 5 zoekopdrachten in Google spraak gestuurd.

Social media marketing

Social media marketing is natuurlijk een belangrijk onderdeel van online marketing. Kun jij wel wat hulp, ondersteuning of training gebruiken als het gaat om social media marketing of digitale marketing? Neem dan gerust eens contact met ons op.