Viral: Waanzinnige 12K-video van New York

De nieuwste technologische grens is bereikt. Cameraman Phil Holland heeft een video van New York gemaakt in een resolutie van 12K, terwijl wij bezig zijn om onze tv’s en monitors te upgraden naar 4K. Even voor onze beeldvorming: dat is dus de resolutie van twaalf 4K tv’s bij elkaar! Bizar, wat een verschil!

Hoe is de video gemaakt?

Camera’s met een resolutie van 12K bestaan nog helemaal niet. Phil Holland heeft drie Red 8K op een speciale Shotover Hammerhead ‘rig’ op z’n kant gezet zodat de randen van de beelden naadloos aansloten op elkaar. De beelden werden, nadat ze gedraaid waren, aan elkaar geplakt. Op deze manier eindig je met 100 megapixels per beeld.

Technische aspect

Iedereen die benieuwd is naar de technische aspecten van de video kan een kijkje nemen op zijn eigen blog. Dit is zeker de moeite waard! Enkel de processor-power die ervoor gezorgd heeft dat de drie beelden precies op elkaar aansloten, zodat het perspectief zou kloppen, is bizar. Moet je nagaan hoeveel opslag er nodig was om alle beelden vast te leggen!

New York in 12k

De video die op YouTube staat is te bekijken in 8K. Bekijk de video hieronder.

Het nut van de video

Je vraagt je natuurlijk af waarom deze video is gemaakt in een resolutie van 12K als er helemaal geen 12K display op de wereld te vinden is. Niemand heeft daar namelijk iets aan, toch? Klopt, maar zelfs als je een 12K video bekijkt in 4 of 5K zijn de beelden nog steeds scherper en mooier dan bij een video die is opgenomen in 4K. Volgens Holland is het beeld niet alleen mooier, maar ook dieper en niet te vergelijken met een ‘gewone’ 4K-video.