WeChat VS WhatsApp – De voor- en nadelen

Sms’en, chatten, social networking: de drang om continu met elkaar in verbinding te staan, is nog nooit zo groot geweest. We willen, allemaal, snel met elkaar kunnen communiceren, en dit zo laagdrempelig mogelijk. WhatsApp is één van de bekendste chat-apps wereldwijd, maar er zijn vele alternatieven voorhanden.

Wat is WeChat?

WeChat is een gratis berichtenapplicatie uit China. Je kunt met deze applicatie simpele tekstberichten versturen naar vrienden en familie, maar ook ‘live chatten’ door middel van spraakberichten zoals video chat en voice messaging.

De populariteit van WeChat is met name te danken aan het feit dat het applicaties als sms, Facebook, Twitter, Instagram en Skype met elkaar combineert. Als gebruiker kun je een eigen profiel aanmaken waarop foto’s, filmpjes, locaties en contacten kunnen worden gedeeld.

Op dit moment heeft het Amerikaanse WhatsApp meer actieve gebruikers dan WeChat. WhatsApp is makkelijk in gebruik en het design is zeer aantrekkelijk. Bovendien is WhatsApp onlangs uitgebreid met een walkie-talkie functie, waardoor je direct spraakberichten naar iemand kunt versturen.

WeChat is te gebruiken op bijna alle typen smartphones, maar helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar. Dit kan voor velen een struikelblok zijn. Verder moet je in het begin even wennen aan de (niet al te fraaie) interface aangezien deze bijna helemaal vanuit iOS geporteerd is.

Privacy

Nadeel van WhatsApp is dat de gebruikersdata minder goed beschermd zouden zijn. Tegenwoordig hechten mensen steeds meer waarde aan hun privacy. Als deze privacy in het geding is, zullen mensen sneller geneigd zijn over te stappen.

Aantal gebruikers

WeChat heeft nu al zo’n 300 miljoen gebruikers en dit aantal is stijgende. De applicatie is, vooral in Azië, ongekend populair en het lijkt een serieuze concurrent te worden van WhatsApp. Het is wereldwijd aan een opmars bezig en ook in Nederland groeit het aantal gebruikers.

WeChat is gratis te downloaden in de App Store.