5 Tips om persoonlijke ontwikkeling van medewerkers te stimuleren

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor iedereen en hier kun je continu aan werken. Werknemers voelen zich meer verbonden met bedrijven die hen mogelijkheden bieden op het vlak van ontwikkeling. Werkgevers profiteren van beter ontwikkelde talenten en kwaliteiten van medewerkers. Kortom, alle reden om medewerkers te stimuleren om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan, maar hoe pakt u dat aan? Wij geven u graag 5 tips.

1. Investeren in mogelijkheden voor de toekomst

Veel werkgevers zien het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden als bedreiging. Zij verwachten dat werknemers die zich verder ontwikkelen uiteindelijk zullen vertrekken om bij een ander bedrijf te gaan werken. Het is juist zo dat medewerkers zich sneller binden aan bedrijven die hen de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Zij zullen daardoor ook sneller geneigd zijn om intern door te groeien. Zie opleidingen daarom als investering in de toekomst in plaats van als bedreiging.

2. Maak leren aantrekkelijk

Een deel van de werknemers zal leren en ontwikkelen heel prettig vinden, maar er zullen zeker ook werknemers zijn die er niet dol op zijn. Het is juist belangrijk om deze medewerkers aan te moedigen om toch te leren. Dit doet u het best door het leren op informele wijze aan te bieden, waarbij activiteiten op zowel het persoonlijke als het professionele vlak worden betrokken. Bespreek met elkaar wat er geleerd is in de bewust gecreëerde, informele leeromgeving.

3. Meer waardering door fouten

Mensen die fouten durven toegeven voelen zich meer zichzelf. Zij zijn namelijk niet bang om fouten te maken en dit is een aangename instelling. Als werkgever is het daarom goed om duidelijk te maken dat fouten maken geen probleem is. Mensen die fouten mogen maken zullen eerder geneigd zijn om nieuwe dingen te leren. Daarnaast wordt er uiteraard ook geleerd van het maken van fouten.

4. Geef werknemers meer verantwoordelijkheid

Het is goed om medewerkers meer vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven, zeker als het gaat om hun eigen ontwikkeling. Wanneer u als werkgever leerdoelen en trainingsplannen opstelt waar werknemers zich aan dienen te houden, dan zal dit ten koste gaan van de motivatie. Laat u uw medewerkers zelf keuzes maken met betrekking tot de opleidingen en trainingen die zij willen volgen, dan zullen zij juist meer gemotiveerd raken.

5. Bied voldoende informatie

Aan medewerkers aangeven dat zij een training mogen volgen wanneer zij dat willen is niet voldoende om de werknemers daadwerkelijk te motiveren. Het is belangrijk om hen optimaal te informeren over openstaande opties en opleidingsroutes die zij kunnen volgen. Het moet duidelijk zijn welk budget er beschikbaar is, maar het is ook belangrijk dat medewerkers goed weten waar of bij wie zij terecht kunnen met opleidingsvragen. Maak alles duidelijk voor iedereen en medewerkers zullen meer gemotiveerd zijn om in beweging te komen.

Uiteraard bent u ook altijd welkom om vrijblijvend contact op te nemen voor meer informatie of advies.