5 Tips om je concentratie op het werk te verbeteren

Concentratie is onmisbaar om een productieve dag te hebben. Door de coronacrisis moeten veel mensen thuis werken. Een deel van de werkende Nederlanders weet zelf heel goed de focus vast te houden in de thuisomgeving, terwijl een ander deel grote moeite heeft met het vasthouden van de concentratie op het werk dat verricht moet worden. Wij geven u graag een vijftal tips om de concentratie te verbeteren.

1. Werk met takenlijsten

Takenlijsten zijn om meerdere redenen ideaal om de concentratie beter vast te houden. De taken die u opschrijft hoeft u niet te onthouden. U wordt dus niet afgeleid door gedachten aan taken die u nog moet verrichten. De takenlijst wordt gedurende de dag korter en dit heeft een positief effect op de productiviteit en de focus.

2. Ga niet multitasken

Zeker in de thuisomgeving is het heel verleidelijk om te gaan multitasken. U onderbreekt een taak tijdelijk om even iets anders tussendoor te doen. Vervolgens dient het andere ‘tussendoortje’ zich aan en zo blijft u heen en weer hoppen tussen meerdere taken. Multitasken geeft u het gevoel dat u erg veel doet, maar in werkelijkheid werkt u langzamer dan wanneer u de taken 1 voor 1 aanpakt. Bij een stuk voor stuk aanpak is de concentratie namelijk veel hoger en makkelijker vast te houden.

3. Sla geen pauzes over

Wanneer we thuis werken, dan willen we het werk natuurlijk het liefst zo snel mogelijk afronden. Als het werk voor vandaag gedaan is, dan kunt u van de vrije tijd gaan genieten. Dit idee zorgt er makkelijk voor dat u pauzes overslaat. Het overslaan van pauzes leidt direct tot een afname van de concentratie. U heeft pauzes nodig om weer op te laden. Maak even een wandeling, pak een kopje koffie of lees een artikel in uw favoriete tijdschrift. Het is goed om even niet aan werk te denken. Na de pauze heeft u weer volop concentratie.

4. Accepteer een off-day

Het is niet mogelijk om elke dag volop ‘aan’ te staan. We leven in een tijd vol onzekerheden en we hebben allemaal andere zorgen, over onze gezondheid, over de vaccins, over de invloed van de coronacrisis op ons inkomen… Iedereen heeft unieke zorgen en zorgen brengen stress met zich mee. Deze gedachten kunnen een goede concentratie in de weg staan. Merkt u dat de concentratie echt niet mee wil werken? Dan is het altijd het best om te accepteren dat u een off-day heeft. Deze hebben we allemaal wel eens. Neem even wat rust en morgen is de concentratie weer beter.

5. Communiceer beschikbaarheid

Goed geconcentreerd werken gaat niet wanneer u voortdurend wordt gestoord door rinkeltjes, pingeltjes, belletjes en andere afleidingen. Communiceer duidelijk wanneer u bereikbaar bent en wanneer u niet gestoord wilt worden. Zet uw smartphone zonder geluid en buiten uw zicht wanneer u werkt. Dit voorkomt de verleiding om toch steeds even op het toestel te kijken. Zonder afleidingen bent u makkelijker in staat om de concentratie voor langere tijd vast te houden.

Wij hopen dat deze tips u verder helpen!

Corona legt veel druk op de werkende mens. Bedrijven moeten veel aanpassen en medewerkers moeten wennen aan een totaal andere werkwijze en werkomgeving. Bij TTM communiciatie merken wij dit ook. We zijn druk bezig met het vormgeven van alle online trainingen. Bekijk onze social media trainingen of neem contact op! Wij hopen vooral dat we u verder hebben geholpen met bovenstaande tips.