6 tips om productief thuis te werken

Productief thuis

Veel mensen hebben moeite om productief thuis te werken. Het thuiswerken is in zeer korte tijd helemaal ingeburgerd, uiteraard door de coronacrisis, maar het gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Er zijn er veel bij die gewoonweg niet zo productief lijken te zijn als op de werkvloer. Hier zijn meerdere oorzaken voor te noemen. Zo zijn er mensen die het gewoon erg lastig vinden om alleen te werken, maar er zijn er ook bij die zich te makkelijk laten afleiden door zaken in huis.

Deze tips helpen je om wel productief thuis te werken!

Thuiswerken is niet voor iedereen even leuk en gemakkelijk, maar als het nodig is dan is het wel prettig om dan zo productief mogelijk te werken. Wij geven je graag 6 tips om productief thuis te werken.

1. Creëer een werkplek

Ga niet met de laptop op de bank hangen of, erger nog, in bed liggen. Dit lijkt leuk en ontspannen, maar dat is het zeker niet. Je krijg pijnklachten en je productiviteit ligt ver beneden peil. Richt een echte werkplek in, zonder afleidingen en mét een goede bureauset.

2. Kleed je netjes aan

Heel verleidelijk om de hele dag in een pyjama of joggingbroek te zitten als je thuis moet werken. Het voelt comfortabel en relaxt. Dit is nu precies wat ervoor zorgt dat je niet optimaal productief bent. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat. Verzorg jezelf en zorg ervoor dat je er goed uitziet. Je zal zien dat je veel productiever bent.

3. Voer video chats met collega’s

Veel mensen zijn minder productief omdat zij niemand om zich heen hebben tijdens het thuiswerken. Het contact met collega’s gaat verloren en de eenzaamheid kan toeslaan. Een positieve stemming verhoogt je productiviteit, dus plan wat video chats met collega’s in. Zo blijven jullie met elkaar verbonden en blijft dat echte teamgevoel gewoon bestaan.

4. Zorg voor goede maaltijden

Als je gewoon op kantoor werkt, dan heb je je vaste pauzes waarin je je normale maaltijden eet. Je gaat, meestal, niet even van je werkplek af om een snack te pakken. Doe dit thuis ook niet. Het is heel aantrekkelijk om even een chocolaatje, een zakje chips of een dropje te pakken. Toch zorgt dit voor veel afleiding, want je wilt vaak meer. Daarnaast ga je hierdoor je vaste, gezonde maaltijden overslaan en dat zorgt ervoor dat je productiviteit ook omlaag gaat. Eet voedzame maaltijden om meer werk te verzetten.

5. Neem voldoende pauze

Pauze is belangrijk, ook wanneer je thuis werkt. Het is heel makkelijk om thuis je pauzes te vergeten. Hoe langer je zonder pauze kan, hoe eerder het dagelijkse werk af is en je kunt gaan genieten van je vrije tijd. De gedachtegang is logisch.. De uitvoering niet! Als je geen pauzes houdt, dan ga je steeds langzamer werken. Zo duurt de werkdag vaak langer als je geen pauzes houdt dan wanneer je deze wel zou hebben gehouden. Plan dus voldoende pauzes in om even bij te tanken.

6. Ruim je werkplek op

Zeker wanneer je alleen woont is het heel verleidelijk om je werkplek te laten voor wat het is aan het einde van de dag: een rommel! Niemand die het ziet.. maar jij wel! Je begint de volgende ochtend aan een rommelige, onopgeruimde werkplek en dat brengt direct de negatieve stemming erin. Je werkt optimaal productief als je start op een schone, frisse werkplek.

Wat te doen met je extra vrije tijd?

Veel mensen houden dagelijks wat extra vrije tijd over wanneer zij thuis werken, zelfs als zij minder productief zijn dan op het werk. Dit heeft onder meer te maken met het vervallen van de reistijd. Je kunt deze extra tijd investeren, bijvoorbeeld in een social media training. Zo benut je de tijd goed en weet je precies hoe je succesvoller wordt op de sociale kanalen!