Hoe zorgt een VPN voor veilig en afgeschermde communicatie?

Een Virtual Private Network (VPN) zorgt ervoor dat de verbinding tussen jouw apparaat (zoals je computer, laptop, tablet of smartphone) en het internet beveiligd is. Dit gebeurt door alle verzonden data door een beveiligde tunnel te sturen. Zelfs al zouden kwaadwillende derden nu je gegevens onderscheppen, dan kunnen ze er niets mee, omdat je data versleuteld is.

Online diensten zien niet jouw eigen IP-adres, maar het adres van de VPN. Op deze manier communiceer je al een stuk veiliger. Voor ondernemers die vaak op verschillende locaties werken is een VPN een extra beveiliging. In dit artikel nemen we door wat de voordelen zijn van een VPN.

Meer privacy

Met een VPN heb je meer privacy. Dat begint al met het lezen van gesprekken. Misschien heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe het kan dat als je het over kleding hebt gehad met een vriend of een vriendin, je later reclames krijgt te zien voor kledingwinkels. Dat heeft te maken met de ‘trackers’ van sociale media. Dit zijn programmaatjes die met je meelezen, zodat je een advertentie krijgt te zien die bij jouw gesprekken passen. Heel handig, want dan kunnen adverteerders direct doelgericht advertenties plaatsen, maar funest voor je privacy.

Een VPN zorgt ervoor dat gesprekken versleuteld zijn. Adverteerders kunnen dan dus niet doelgericht een advertentie plaatsen. Zo houd je je gesprekken ook echt tussen twee personen. Een stuk beter voor je privacy, en zeker wenselijk als het om zakelijke gesprekken gaat.

Veiliger communiceren buitenshuis

Werk je in de trein nog even door? Snel even een e-mailtje van een klant beantwoorden? Als je een openbaar netwerk gebruikt, kunnen je gegevens onderschept worden door kwaadwillenden. Je weet immers niet wie er meekijkt op een openbaar netwerk. Door een VPN te gebruiken heb je geen last meer van pottenkijkers en kun je veiliger communiceren. Zo kunnen hackers ook geen bedrijfsgevoelige informatie ontvreemden.

Met een VPN internet en communiceer je dus veiliger. Het heeft nog een aantal extra voordelen: je kunt bijvoorbeeld (mits je een VPN van de zaak gebruikt) bij programma’s die je op kantoor ook kunt gebruiken. En zo zijn er nog wel meer voordelen.

Extra voordeel: buitenlandse tv kijken

VPN’s brengen nog een ander voordeel met zich mee: het is niet te achterhalen in welk land jij je daadwerkelijk bevindt. Daardoor kun je ook buitenlandse televisie, films en series kijken. Je kunt bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix gebruiken, of Nederlandse televisie kijken terwijl je in het buitenland zit. Handig voor als je even een momentje voor jezelf wilt pakken.

Dat werkt zo: bij het inloggen kijkt een streamingdienst naar je IP-adres. Aan de hand van dit adres wordt bepaald in welk land jij je bevindt. Daar wordt het aanbod op afgestemd. Met een VPN kan een aanbieder je eigen IP-adres niet zien. De aanbieder ziet alleen het IP-adres van de VPN. Staat jouw VPN op een specifiek land ingesteld, dan kun je de films, series en televisieprogramma’s uit dat land zien.

Waterdicht?

Het is goed je te realiseren dat een VPN je veiligheid en privacy verhoogt, maar niet altijd waterdicht is. Als je ergens inlogt weet het systeem alsnog wie je bent. Daarnaast is een VPN zeker niet altijd te vertrouwen als je een gratis variant gebruikt. Betaalde providers hebben een betere versleuteling en houden geen zogenaamde ‘logs’ bij.

Gratis providers kunnen wel logs bijhouden en delen met derden, zodat je alsnog passende advertenties te zien krijgt. Daarnaast maakt het uit met welk land je je VPN verbindt: in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Australië worden regelmatig gegevens gedeeld met overheden.