WhatsApp bericht: Wettelijk bewijs en rechtsgeldig?

We ‘appen’ ons dagelijks suf via de chatapp WhatsApp. Even een snel berichtje naar je vrienden wat we gaan doen vanavond, je moeder gerust stellen of je collega informeren dat je een goed gesprek hebt gehad met een klant. Het gebruik van WhatsApp is de laatste jaren fors toegenomen in Nederland.

Waar de app vroeger met name werd gebruikt voor privé doeleinden zien we de laatste jaren dat er ook zakelijk gebruik van wordt gemaakt. Erg handig natuurlijk, maar zijn de afspraken die je maakt met je baas, bedrijf of collega rechtsgeldig als het tot een rechtszaak komt?

Is een WhatsApp bericht rechtsgeldig als wettelijk bewijs?

Dus bijvoorbeeld wanneer je:

  • Je maakt met je baas een afspraak om langer te werken via WhatsApp.
  • Je bent aan het onderhandelen en zegt dat je product gaat kopen.
  • Je deel per ongeluk een geheim via WhatsApp
  • Je maakt ruzie met een collega en gaat dreigen
  • Je maakt een afspraak bij een bedrijf voor een training
  • Ect…

Als in bovenstaande gevallen de spanningen hoog oplopen of iemand komt zijn afspraken niet na en je stapt naar de rechter, dan mag je deze WhatsApp berichten gewoon gebruiken als wettelijk bewijs. Kortom, is een WhatsApp bericht rechtsgeldig: Ja.

Hieronder leggen wij aan de hand van voorbeelden en jurisprudentie uit waarom dit zo is.

Basisbeginselen van verbintenissenrecht

Als jij een WhatsApp bericht of een sms’je naar iemand stuurt, denk jij dan goed na over de inhoud hiervan? Waarschijnlijk niet! Dit is ook logisch, want WhatsApp berichten en sms’jes zijn een ‘vrije’ manier van communiceren. Je staat er niet bij stil dat het in de toekomst eens tegen je gebruikt zou kunnen worden. Dat dit wel mogelijk is, is recentelijk bewezen in een rechtszaak tussen een installatiebedrijf en een dakdekkersbedrijf.

Voordat we de zaak van de dakdekkersbedrijf gaan bespreken is het goed om de basisbeginselen van het verbintenissenrecht te bespreken. In dit artikel van het Burgerlijk Wetboek staat dat een overeenkomst in principe vormvrij gesloten mag worden. Met de term ‘vormvrij’ kan de overeenkomst mondeling, schriftelijk, dan wel op een andere wijze gesloten worden.

In artikel 6:217 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt bepaald dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding daarvan. De verklaring van het aanbod en de aanvaarding moeten wel in overeenstemming zijn met de wil van de aanbieder of de persoon die akkoord gaat. Dit is dus ook van toepassing op een werkafspraak of aankoop via WhatsApp of SMS bericht.

Bovenstaande berichten zijn dus gewoon rechtsgeldig. Een werkgever kan deze gebruiken om maatregelen te nemen.

Sms is bewijs in de rechtszaak

Een dakdekkersbedrijf schakelde een installatiebedrijf in en ontving hiervoor in september 2015 een factuur van € 4.500,-. Twee maanden later kreeg het dakdekkersbedrijf een factuur van € 7.000,- voor verricht meerwerk door het installatiebedrijf. In december betaalde het dakdekkersbedrijf slechts € 1.000,- en verdere betalingen volgden er niet. Uiteindelijk werd er door het installatiebedrijf bij de rechtbank Limburg een incassoprocedure gestart.

Daarbij stond de vraag centraal staat of het dakdekkersbedrijf wel toestemming heeft gegeven voor het meerwerk dat is uitgevoerd. Het dakdekkersbedrijf ontkent dit tegenover de rechter en het installatiebedrijf presenteert hierop een uitdraai van mails én sms’jes waarin het dakdekkersbedrijf belooft de facturen te gaan voldoen. Dit bleek toegestaan bewijs.

Appjes en sms’jes zijn rechtsgeldig

De rechter deed in april 2017 uitspraak en oordeelde dat het dakdekkersbedrijf het meerwerk had erkend door de belofte te doen beide facturen te betalen. De rechter gaf hierbij aan dat de mails én de sms’jes beiden rechtsgeldig waren en dus konden worden gezien als wettelijk bewijs. Het dakdekkersbedrijf werd uiteindelijk door de rechter veroordeeld tot het betalen van beide openstaande vorderingen.

WhatsApp bewijsmateriaal

Mondelinge afspraken zijn rechtsgeldig, maar in de praktijk is het vaak lastig te bewijzen of iets wel of niet gezegd is. Contracten die zijn ondertekend door twee partijen zijn vanzelfsprekend sterker. Sms’jes, WhatsApp berichten, pm’s via Facebook… dit soort berichten kunnen allemaal worden uitgedraaid. Deze zullen in de rechtszaak worden gezien als geldig bewijsmateriaal. De bewijskracht van dergelijke berichten is groot, waardoor het toch wel verstandig is om nog eens na te denken over wat je in je sms’jes, WhatsApps en andere social media berichten verstuurt!

 

WhatsApp jurisprudentie

Eerder gaf de rechter een WhatsApp bericht al juridische status. Een werknemer van Flexjob verliet in 2012 aan het einde van haar werkdag boos het kantoor en riep onder meer dat dit werk niks voor haar was. De werkgever stuurde haar vervolgens een brief met een bevestiging van haar ontslag. Echter, zij meent helemaal geen ontslag genomen te hebben, maar had zich via een WhatsApp bericht ziek gemeld.

Baan kwijt door “WhatsApp vinkje”

Flexjob veronderstelt dat het bedrijf dit bericht nooit gezien heeft, maar volgens de rechter zijn de twee vinkjes het bewijs dat het bericht daadwerkelijk is afgeleverd op de telefoon van de werkgever. Ongeacht de manier van een ziekmelding, had Flexjob uit dit bericht kunnen en zelfs moeten afleiden dat de werknemer geen ontslag wilde nemen.

Of er geheel van een goede werking van de twee vinkjes moet worden uitgegaan, blijft nog twijfelachtig. Er is al meerdere keren aangetoond dat de technieken die WhatsApp gebruikt niet voor 100 procent gedekt zijn. Volgens internetjurist en -deskundige Danny Mekic geeft zo’n vinkje geen sluitend bewijs. “Enkel WhatsApp kan nagaan of het bericht daadwerkelijk is afgeleverd. Bovendien kan een verstoring in het netwerk ervoor zorgen dat het bericht uiteindelijk niet aangekomen kan zijn. De waarde van zo’n vinkje is absoluut niet van dezelfde waarde als een ontvangbewijs met handtekening van een aangetekende brief.”

Zelf geeft WhatsApp in de voorwaarde aan dat twee vinkjes naast een bericht enkel het bewijs is van aflevering, niet dat het bericht daadwerkelijk is gelezen. Uiteindelijk heeft de rechter besloten dat Flexjob de werknemer het gemiste salaris plus vakantiegeld inclusief rente alsnog moet uitbetalen.

WhatsApp appjes zijn rechtsgeldig

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn berichten via WhatsApp gewoon rechtsgeldig. Er is voldoende jurisprudentie en dus zal een rechter vrijwel altijd het bewijs goedkeuren. Heb je dus een conflict sla dan de chathistorie goed op. Maakt screenshots of foto’s van je telefoon met het chatbericht. Zorg ervoor dat de kwaliteit goed en hoog is. Op deze manier kun je bewijs gaan verzamelen en vastleggen.

WhatsApp berichten vervalsen

Berichten via WhatsApp zijn digitaal, niet tastbaar en dus makkelijk te vervalsen. Als iemand creatief is met Photoshop, dan kan hij eenvoudig een nep gesprek maken. Er zijn zelfs online programma’s waarmee je dit kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar: www.fakewhats.com/generator. Deze tool werkt erg makkelijk.

Blijf alert!

Het is dus van belang dat je je ervan bewust bent wat je in een WhatsApp bericht naar iemand communiceert. Wij raden je aan om alles altijd nog op papier vast te leggen om er zeker van te zijn wat er van de ander wordt verwacht.

Heb je via WhatsApp bijvoorbeeld een goede deal binnengehaald? Gefeliciteerd, maar vraag altijd nog om bevestiging. Natuurlijk word je ook aangeraden om een overeenkomst op te laten stellen. Een echte professional heeft immers de juridische zaken op orde, toch?

WhatsApp advocaat nodig?

Ben je op zoek naar een advocaat welke is gespecialiseerd in arbeidsrecht en contractenrecht? Neem dan contact op met:

Avenir, Amersfoort: http://aveniradvies.nl
Erwin van Os, Wijk bij Duurstede: http://www.erwinvanos-advocatuur.nl
Putters Advocatuur, Gorinchem: https://puttersadvocatuur.nl

 

 

Voetnoot: Wij zijn geen juristen en hebben dit artikel met de uiterste zorg geschreven. Er kunnen geen rechten aan deze gegevens worden ontleend. TTM Communicatie is niet aansprakelijk voor schade welke kan ontstaan als gevolg van onjuiste of incomplete informatie uit dit artikel.