WhatsApp Business: bijna ook in Nederland!

WhatsApp Business wordt al meer dan zes maanden getest door bedrijven over de hele wereld. Ook in ons land zijn er enkele grote partijen die hebben mogen deelnemen aan de testfase, waaronder KLM. Misschien heb je wel eens een vluchtwijziging of een instapkaart van KLM ontvangen via WhatsApp?

In de tweede week van januari 2018 veranderde de WhatsApp versie van 0.01 helemaal naar 2.18.1. Dit was naar alle waarschijnlijkheid het moment waarop WhatsApp Business uit de bèta werd gehaald. Wat kunnen we verwachten van WhatsApp Business en wat kun je er als ondernemer mee? In dit blog bespreken we wat we nu weten!

Waarom is WhatsApp Business?

WhatsApp is wereldwijd de meest gebruikte berichtenapp op privébasis. Met de komst van WhatsApp verdween de ‘ouderwetse’ sms bijna helemaal. De app is immers gratis en sms’jes zijn dat niet. Steeds meer bedrijven merkten dat er behoefte was aan WhatsApp-contact met hun klantenservice. Helaas is de originele app – gemaakt voor privégebruik – hier niet volledig geschikt voor.

Het grootste probleem is wel dat er maar één klantenservicemedewerker met WhatsApp aan de slag kan, tenzij er gebruik wordt gemaakt van tools en meerdere nummers. Deze tools zijn overigens een doorn in het ook van WhatsApp. Na een lange rechtszaak in juli 2016 moest Watermelon uit Utrecht de deuren sluiten. Niet handig dus om illegaal WhatsApp te gaan aftappen! Toch wordt het steeds drukker bij de klantenservices die al half met WhatsApp werken. Er is een sterke behoefte aan verbetering. Deze verbetering moet WhatsApp Business gaan brengen.

Wat kun je met WhatsApp Business?

WhatsApp Business is in de basis niet erg verschillend van het gewone WhatsApp. Je kunt er alle functies in terugvinden die je nu ook vindt in de reguliere app. Denk aan groepen aanmaken voor chats, aan het verzenden van multimedia, aan offline messages en internationale chats die gratis verstuurd kunnen worden. Dit alles blijft, maar er zijn natuurlijk wel extra functies toegevoegd om de communicatie tussen bedrijven en klanten efficiënter te laten verlopen.

Enkele functies van WhatsApp Business zijn:

  • Gemakkelijk documenten tot 100mb versturen
  • End-to-End encryptie
  • Foto’s en video’s delen
  • Gratis communiceren
  • Betrouwbare communicatie

Bedrijfsprofiel in WhatsApp

Je kunt een bedrijfsprofiel aanmaken met alle nodige gegevens, zoals je locatie, je bedrijfsomschrijving en je website. Je kunt tijdens sluitingstijd een out of office bericht instellen om aan de klanten te versturen. Er zijn statistieken beschikbaar die je inzicht geven in het gebruik van WhatsApp Business en de vaste telefoonlijn wordt ondersteund. WhatsApp Messenger (de originele app) en WhatsApp Business kunnen op hetzelfde toestel worden bediend en gekoppeld worden aan verschillende nummers.

Tip: Dit is de link naar de officiële WhatsApp Business app in de Google Play Store.

Is WhatsApp Business gratis?

De reguliere WhatsApp, dus WhatsApp Messenger, is natuurlijk gratis. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen kleinere bedrijven straks ook gratis gebruik gaan maken van WhatsApp Business. Grote bedrijven, die waarschijnlijk erg veel gebruik gaan maken van deze nieuwe optie, zullen wel een bedrag moeten inleggen. Dit is om te voorkomen dat er in de app gebruik gemaakt moet gaan worden van advertenties om de kosten te dekken. De prijzen voor het gebruik van WhatsApp Business voor Nederland zijn nog niet bekend gemaakt.

Binnenkort ook in Nederland!

Op dit moment is er alleen nog een Android-versie van WhatsApp Business, maar een iOS-versie is in de maak en zal op korte termijn ook verschijnen. Momenteel kunnen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Indonesië en Mexico al gebruik maken van WhatsApp Business op Android toestellen.

Binnen enkele weken mogen we WhatsApp Business in Nederland verwelkomen. Spannend!