Vliegtickets delen op social media; niet doen!

We gaan binnenkort weer allemaal op vakantie. Waar ga jij naartoe? Bonaire? Ibiza? Of misschien wel naar de op en top luxe van Dubai? De kans is groot dat je met het vliegtuig gaat en dat je dit wilt laten zien aan je vrienden. Is het delen van je ticket op social media wel zo handig?

Hype op social media

De nieuwe rage op social media is het plaatsen van een foto met de vliegtickets erop. Een soort van selfie van je toekomstige vliegreis. Het is natuurlijk een echte must om iedereen te laten weten dat jij lekker op vakantie gaat. Als jij je tickets in handen hebt, ga jij dan meedoen aan deze nieuwe rage?

Vliegen is altijd leuk

Natuurlijk is het leuk om een foto te maken van je vliegtickets, misschien al met een lekkere cocktail op de achtergrond, of je reiskoffer. Een leuke manier om iedereen te laten weten dat jij lekker naar de zon gaat, of juist naar de sneeuw. Het feit dat het over het algemeen erg leuke foto’s zijn, en ook opvallend, is nu net het probleem. Steeds meer mensen plaatsen foto’s met de vliegtickets erop, en dit is echt het stomste wat je kunt doen.

Deel geen tickets

Het is absoluut niet verstandig om je vliegtickets op je social media kanalen te plaatsen. Het kan hierdoor namelijk voorkomen dat je aan de balie van Schiphol te horen krijgt dat je ticket helemaal niet geldig is, omdat je reis werd geannuleerd. Daar sta je dan, met je koffer van je ‘ticket-selfie’. Je kan mooi weer terug naar huis en je geld ben je kwijt. Dit is het werk van hackers, maar zie dat maar te bewijzen.

Bron voor hackers

Alle vliegtickets zijn voorzien van een barcode. Deze is vaak ook zichtbaar op de foto die je hebt gemaakt. Omdat de foto vaak opvallend is, valt deze ook op bij actieve hackers. Deze kunnen de foto bewerken om de barcode goed in beeld te krijgen en vervolgens te kunnen scannen. Hierdoor kunnen zij de vlucht annuleren op jouw naam. Dit is niet het enige wat zij kunnen met de barcode.

Zij kunnen namelijk ook al je persoonlijke gegevens achterhalen aan de hand van de barcode, zij kunnen je klantnummer uitvissen en vervolgens kunnen zij zien welke vluchten je allemaal bij de betreffende maatschappij hebt gemaakt, en welke er eventueel in de toekomst nog staan geboekt. Zij kunnen niet alleen de gegevens zien die bij de betreffende vliegmaatschappij bekend zijn, maar ook de gegevens die bij maatschappijen bekend zijn waar de vliegmaatschappij mee samenwerkt.

Delen kan wel, maar let op!

Het is dus toch niet zo handig om je tickets op social media te plaatsen. Wat dan? Weggooien als je ze hebt gebruikt? Ja, of inplakken in je fotoboek, maar als je ze weggooit, zorg dan dat ook dan de barcode niet meer te gebruiken is. Je kan natuurlijk wel een foto maken, maar zorg er dan voor dat je je vingers over de barcode en andere belangrijke informatie hebt!

Fijne vakantie!