Op jacht naar het noorderlicht in Tromsø

Al een tijdje stond het noorderlicht op mijn Bucket List om te gaan bekijken. Begin december ben ik daarom samen met goede vriend en mede-ondernemer Tim naar Tromsø (Noord-Noorwegen) gegaan om op jacht te gaan naar het noorderlicht. Hieronder lees je een verslag.

Ga eropuit als ondernemer!

Als ZZP’er is het erg verleidelijk om 18 uur per dag te gaan werken en soms is het ook heerlijk. Echter je moet ook inspiratie opdoen en tot rust komen. Ik de zomer kan ik je Ibiza zeker aanbevelen, maar bepaal voor jezelf wat je wilt zien en doe het gewoon.

Natuurlijk hoor ik je nu denken… maar al het werk dan? Dat was mijn uitdaging ook, maar gelukkig kon ik veel voor mijn reis doen. Vergeet ook niet je klanten te vertellen dat je een paar dagen weg bent. De wereld vergaat niet en als zegt wat je gaat doen, dan vindt niemand het erg.

Wat is het noorderlicht precies?

Op Wikipedia staat een uitgebreide omschrijving wat het Noorderlicht of Aurora borealis precies is. De korte omschrijving is dat het energie is welke vanaf de zon naar de polen van de wereld wordt gestuurd. Daar komt het in contact met energie moleculen, die gaat heel hard bewegen en laten vervolgens energie vrij. De vrijgekomen energie komt in contact met allerlei gassen en wordt vervolgens groen en dat noemen wij het noorderlicht.

Tromsø, Noorwegen

Een van de meest noordelijke toeristische plaatsen is Tromsø. Je kunt nog noordelijker, maar dan kom je in kleine dorpjes uit. Omdat Tromsø zo noordelijk ligt komt tussen december en februari de zon niet boven de horizon uit. Tussen 10u en 14u30 was het iets schemerig en voor de rest was het donker. Erg uniek en apart om mee te maken. Je merkt wel dat je erg duf en moe wordt.

De jacht naar het Noorderlicht

Omdat Tromsø dus zover Noord licht is het een perfecte plek om het Noorderlicht te spotten. Er is alleen GEEN beste tijd, dag of maand te geven waar je het noorderlicht kunt zien. Het heeft met deze factoren te maken:

  • Er moet magnetische activiteit zijn
  • Het mag niet bewolkt zijn
  • Je moet sterren kunnen zien
  • Het moet donker zijn
  • Je moet buiten de stad zijn

Je moet heel veel geluk hebben.

Eerste jachtpoging

In Tromsø worden verschillende jachten aangeboden. Wij zijn met Tromsø Friluftsenter mee geweest. Dit is een familiebedrijf welke als een van de eerste zijn gestart met het aanbieden van tours. Rond 19:15 vertrokken we met een klein busje richting het binnenland. Het sneeuwde en het was erg bewolkt. Na 5 uur gereden te hebben en onderweg meerdere keren te zijn gestopt hadden we helaas pech. Het was te bewolkt.

Tweede jachtpoging

De enige reden waarom we naar Tromsø gingen was om het Noorderlicht te zien, dus op onze laatste avond gingen we voor de 2e keer. Het zag er niet heel goed uit. Er was sneeuw en redelijk bewolkt. Maar geduld is een schone zaak, want na een korte trip richting het binnenland zagen we het noorderlicht! Yeah! Het is echt apart om te zien. Het zijn een soort groene stroken of gordijnen van licht die heen en weer bewegen! Echt iets wat je gezien moet hebben!

Foto’s van het Noorderlicht

Hieronder zijn enkele foto’s te zien welke ik heb gemaakt met mijn Samsung S4. Mocht je naar Tromsø gaan dan raad ik je ook zeker aan om op walvissafari te gaan.