Vakantie en social media: 7 tips!

Even op vakantie gaan is heerlijk ontspannend. Even geen mails en belletjes aan je hoofd, maar pure ontspanning. Ga je voor een vakantie naar buitenland of wordt het toch een reisje in eigen land? Voor velen geldt tegenwoordig: als je echt even offline bent en tot rust kan komen!

We gebruiken social media natuurlijk om onze vakantieverhalen te delen met vrienden, maar is het wel altijd verstandig? En hoe ga je om als zakelijke professional met de social media tijdens je vakantie? Ga je berichten inplannen of stop je met het versturen van berichten? In dit blog geven we je een aantal praktische tips!

Tips voor social media tijdens je vakantie

Laten we vooropstellen dan veiligheid natuurlijk boven alles gaat. Zeker ook op vakantie in combinatie met social media. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je online veiligheid. Wij geven je daarom graag een paar slimme tips voor social media gebruik als je op vakantie bent.

1. Controleer je instellingen

Met behulp van de instellingen van je telefoon kun je je privacy op social media bepalen. Op Facebook kun je per post bepalen wie de post wel mag zien en wie niet. Besteed hier altijd voldoende aandacht aan als je vakantie posts wilt delen. Je wilt niet dat de verkeerde personen te zien krijgen dat je niet thuis bent.

2. Let op met openbare WiFi netwerken

Het is heel verleidelijk om in het buitenland verbinding te maken een openbaar wifi netwerk. Realiseer je echter wel dat de veiligheid van deze netwerken vaak niet hoog is. Voor hackers is het heel eenvoudig om jouw gegevens te onderscheppen en hier wachtwoorden uit te halen. Maak dus altijd gebruik van een VPN in het buitenland. Zo ben je zeker dat niemand je LinkedIn of Instagram wachtwoord te weten komt.

3. Probeer regelmaat te houden

Ben je iemand die normaal gesproken veel post op social media, maar wil je niet direct iets delen op social media als je op vakantie bent? Bedenk je dan dat het ook opvalt als je van het ene op het andere moment niets meer post. Je staat er niet zo bij stil, maar dit kan een signaal afgeven aan volgers dat je niet thuis bent. Blijf daarom ook gewoon posten als je op vakantie bent.

Wil je je tijdens de vakantie niet bezighouden met social media? Plan je posts dan gewoon van tevoren in. Hier kun je gratis tools als HootSuite voor gebruiken.

4. Overleg met je kinderen

Steeds meer kinderen hebben al eigen sociale kanalen. Aan veel kanalen is een minimale leeftijd verbonden. Toch, het gebeurt vaak dat kinderen een ander geboortejaar invullen om toch al gebruik te maken van social media, terwijl ze de minimale leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben. Kinderen zijn vaak heel actief op social media. Zij willen hun vriendjes en vriendinnetjes alles vertellen, ook over de vakantie. Bespreek met de kinderen wat zij tijdens de vakantie wel of niet mogen delen. Je kunt ook afspreken dat de kinderen tijdens de vakantieperiode geen gebruik maken van social media.

5. Let goed op de kosten

Social media kanalen vragen veel van je internetbundel, zeker als je regelmatig posts plaatst. Houd hier rekening mee. Post alleen updates op de momenten waarop je gebruik kunt maken van wifi. Als je veel gebruik maakt van je 4G verbinding, dan kunnen de kosten snel hoog oplopen en word je na je vakantie verrast door een torenhoge telefoonrekening.

6. Check niet in op locaties

We doen het allemaal wel eens. Inchecken bij een locatie op social media. Hiermee bedoelen we dat je automatisch laat zien waar je bent, zoals in een pretpark, bij de dierenarts of in een vakantiepark. Ook hiervoor geldt dat je het beter niet kunt doen. De verkeerde personen kunnen zien dat je ver weg bent en dat wil je niet. Check dus niet automatisch in of doe dit uitsluitend in combinatie met delen met mensen die je vertrouwt.

7. Geen vakantiefoto’s op LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk netwerk, deel hierop dus geen vakantiefoto’s! Het is heel verleidelijk om een mooie zonsondergang te posten, maar mensen zitten hier niet op te wachten.

Geniet van je vakantie!

Of je de vakantie nu kunt gaan vieren in het buitenland of niet, het is belangrijk om even een moment voor jezelf te nemen en alle zorgen van alledag los te laten. Even ertussenuit. Doe dit wel veilig als het om social media gaat. Wij wensen je een fijne vakantie!

Als je dus na je vakantie een LinkedIn trainingFacebook trainingInstagram training of een andere social media training wilt volgen, dan geef ik die graag aan je. In 3,5 uur kan ik heel veel tips en adviezen geven.