Top 10 missers op LinkedIn: dit doen we nog steeds verkeerd!

Missers op LinkedIn… We zien ze nog steeds voorbij komen. Ondanks dat velen al jarenlang gebruikmaken van het platform, zien we toch dat er nog aardig wat dingen verkeerd gaan bij de professionals. Zonde, want een kleine misser kan ervoor zorgen dat je belangrijke kansen misloopt.

Dit zijn de meest gemaakte fouten op LinkedIn

LinkedIn is een krachtig platform voor professionele netwerken en zakelijke groei. Het biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met collega’s, zakelijke contacten en potentiële werkgevers. Helaas maken veel mensen fouten op LinkedIn die hun kansen kunnen verminderen in plaats van vergroten. Wil jij vooral kansen pakken op dit professionele netwerk? Dan wil je de volgende 10 meest gemaakte fouten op LinkedIn zeker voorkomen.

1. Onvolledig profiel

Een van de meest voorkomende fouten op LinkedIn is het hebben van een onvolledig profiel. Dit omvat het niet invullen van belangrijke secties, zoals de samenvatting, werkervaring en vaardigheden. Een onvolledig profiel geeft een onprofessionele uitstraling en kan potentiële connecties ontmoedigen. Neem de tijd om je profiel volledig in te vullen. Zorg ervoor dat al je relevante werkervaring, opleiding en vaardigheden zijn opgenomen.

2. Een niet-passende profielfoto gebruiken

Een profielfoto die niet professioneel is of niet past bij het zakelijke karakter van LinkedIn kan schadelijk zijn voor je imago. Foto’s met vakantiekiekjes, groepsfoto’s of te informele kleding kunnen verkeerde signalen sturen. Kies een duidelijke, professionele profielfoto waarop je gezicht goed zichtbaar is en die past bij de zakelijke context.

3. Geen aanpassing van verbindingsverzoeken

Het sturen van standaard verbindingsverzoeken zonder persoonlijk bericht is een veelgemaakte fout. Het kan onpersoonlijk overkomen en kan zelfs leiden tot afwijzing van je verzoek. Veel mensen vinden dan namelijk dat je verzoek niet gemeend is of dat je er gewoon gemakkelijk vanaf wilt komen. Dit is niet het imago dat je wilt hebben op LinkedIn. Voeg altijd een persoonlijk bericht toe bij het versturen van een verbindingsverzoek. Leg kort uit waarom je wilt verbinden en wat je gemeen hebt.

4. Spammen met automatische berichten

Het spammen van je connecties met automatische berichten of constante updates kan als irritant worden ervaren. Mensen waarderen authenticiteit en waardevolle interacties. Wees selectief en relevant bij het versturen van berichten. Vermijd het automatiseren van berichten, tenzij het echt zinvol is.

5. Verwaarlozen van de samenvatting

De samenvatting op je LinkedIn-profiel is een kans om je verhaal te vertellen en je persoonlijkheid en carrièredoelen te delen. Het negeren van deze sectie is een gemiste kans. Neem de tijd om een beknopte, maar informatieve samenvatting te schrijven. Beschrijf je carrièrepad, prestaties en wat je motiveert.

6. Geen actieve deelname

Niet actief zijn, geen bijdragen leveren aan discussies of geen updates plaatsen, kan je onzichtbaar maken voor je netwerk. Het is de bedoeling dat je actief deelneemt aan het professionele netwerk wanneer je erop aanwezig bent. Je bent er om gezien te worden, op zakelijk niveau. Deel regelmatig interessante artikelen, reageer op berichten en deel updates over je professionele prestaties of ontwikkelingen in je vakgebied.

7. Te veel persoonlijke informatie delen

Hoewel een persoonlijk tintje toevoegen belangrijk is, is het delen van te veel persoonlijke informatie, zoals politieke standpunten of persoonlijke problemen, geen goed idee op een professioneel netwerkplatform. Houd persoonlijke zaken gescheiden van je professionele profiel en wees voorzichtig met wat je deelt.

8. Slechte grammatica en spelling

Fouten in spelling en grammatica kunnen een onprofessionele indruk maken. Ze getuigen van slordigheid en gebrek aan aandacht voor detail. Meer dan eens worden er op LinkedIn opmerkingen gemaakt over taalfouten en de op het netwerk aanwezige ‘taalpolitie’. Probeer hier rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je berichten en profielteksten zorgvuldig worden gecontroleerd op fouten voordat je ze publiceert.

9. Ongeschikte inhoud delen

Het delen van ongepaste, beledigende of controversiële inhoud kan je reputatie schaden en potentiële werkgevers of zakenpartners afschrikken. Wees selectief in de inhoud die je deelt en houd rekening met de professionele aard van het platform.

10. Het verwaarlozen van netwerkonderhoud

Een netwerk op LinkedIn is geen eenmalige taak. Het vereist onderhoud en opvolging om de waarde van je connecties te maximaliseren. Blijf in contact met je connecties, feliciteer ze met mijlpalen, deel relevante informatie en toon interesse in hun professionele ontwikkeling.

Haal meer uit je LinkedIn activiteiten

LinkedIn is hét platform dat ingezet wordt voor professionele groei, maar het kan ook het netwerk zijn dat schade aan je reputatie toebrengt wanneer je vervelende fouten begaat. Blijf je hier bewust van en zorg ervoor dat je up-to-date en aanwezig blijft. Wil jij meer voordeel en succes halen uit je LinkedIn activiteiten? Volg dan eens een LinkedIn training bij ons. Dan leren wij je hoe jij je LinkedIn-ervaring kunt optimaliseren en waardevolle zakelijke kansen optimaal leert benutten.