7 tips voor online sollicitatiegesprekken

Sollicitatiegesprekken gaan tegenwoordig vaak niet meer zoals we ze wel gewend waren. Velen van ons hebben ons nog voor de spiegel opgedirkt om met klamme handen naar een kantoor toe te gaan voor een sollicitatiegesprek. Het opdirken is misschien niet veranderd, de klamme handjes ook niet, maar de weg naar een mogelijke werkgever wel. Steeds vaker vinden sollicitatiegesprekken namelijk volledig online plaats, bijvoorbeeld via Skype of Zoom.

Zo zorg je voor een goed virtueel sollicitatiegesprek

Door de coronacrisis zijn veel dingen veranderd. Deze periode heeft er ook voor gezorgd dat veel bedrijven er nu voor kiezen om in elk geval de eerste sollicitatiegesprekken online te voeren. Toch voelt niet iedereen zich comfortabel in videogesprekken. Hoe zenuwachtig je ook bent, probeer altijd duidelijk te praten en voorkom mompelen. Heb jij een virtueel sollicitatiegesprek? Dan bieden wij je 7 tips om het goed aan te pakken.

1. Trek kleding aan die je ook naar een echt gesprek zou aantrekken

Als je lekker thuis kunt blijven voor je sollicitatiegesprek, dan is het verleidelijk om je ook minder goed te kleden. Je wilt je vooral comfortabel voelen. We kennen allemaal wel de ‘truc’ van een nette bovenkant gecombineerd met een joggingbroek of, erger nog, alleen een onderbroek. Dat komt immers toch niet in beeld! Ten eerste, het kan altijd gebeuren dat je tijdens het gesprek toch op moet staan, bijvoorbeeld om iets te pakken waarvan je niet wist dat je het nodig had. Je wilt er gewoon goed uitzien, ook als je voor de camera opstaat. Daarnaast voel je je ook beter en zelfverzekerder als je gewoon goed gekleed bent. Kleed je dus voor een online sollicitatiegesprek hetzelfde als je zou doen wanneer je echt naar het bedrijf toe zou moeten.

2. Zet handige vensters open op je scherm

Veel mensen vinden het prettig om aantekeningen bij zich te hebben, als steuntje voor tijdens het gesprek. Het is niet fijn als je steeds opzij of naar beneden moet kijken tijdens het online sollicitatiegesprek voor je aantekeningen. Voorkom dit door aantekeningen op je scherm weer te geven. Je kunt ook je curriculum vitae of je LinkedIn profiel openzetten naast het gesprek. Zo blijf je naar je scherm kijken, ook als je je aantekeningen leest. Dat is wel zo netjes.

3. Test vooraf of alles goed werkt

Voor een goed sollicitatiegesprek heb je natuurlijk goed werkende apparatuur nodig. Je wilt er niet tijdens het sollicitatiegesprek achter komen dat de camera niet werkt of dat er iets mis is met het geluid, waardoor jouw mogelijke werkgever je helemaal niet kan horen. Test al je belangrijke apparatuur vooraf. Check je webcam, je microfoon en de verlichting. Plaats de camera zo dat deze ongeveer op ooghoogte zit. Dit voorkomt dat je als het ware opkijkt of juist neerkijkt op de persoon aan de andere kant.

4. Probeer oogcontact te houden

Het valt niet altijd mee, maar het is heel belangrijk om te proberen tijdens je sollicitatiegesprek op camera het oogcontact vast te houden. Zeker als je in je eigen huis zit kan het heel verleidelijk zijn om regelmatig weg te kijken, bijvoorbeeld naar iets dat je geruststelt. De tegenpartij stelt dit over het algemeen niet op prijs. Hoe lastig het ook is, probeer altijd naar je scherm te blijven kijken en, als het lukt, kijk dan in de camera wanneer je spreekt en naar je scherm wanneer je luistert.

5. Verwijder alle mogelijke afleidingen

Het is belangrijk dat het online sollicitatiegesprek zo rustig mogelijk verloopt. Sommige werkgevers zullen er geen moeite mee hebben, maar veel werkgevers vinden het niet gepast als er bijvoorbeeld steeds een zwiepende hondenstaart of een kattenkont in beeld komt. Verwijder alle mogelijke afleidingen uit je omgeving én uit het gezichtsveld van de tegenpartij.

6. Maak gebruik van natuurlijk licht

Natuurlijk wordt er altijd gezegd dat sollicitanten niet op uiterlijk worden geselecteerd. In de meeste gevallen is dit ook zo, niet altijd, maar dat betekent natuurlijk niet dat jouw toekomstig werkgever niet wil weten hoe jij eruit ziet. Hij of zij zal niet alleen je uitstraling willen zien, maar ook je lichaamstaal, je gedrag enzovoort. Dit kan alleen wanneer de verlichting juist is. In het beste geval maak je gebruik van daglicht. Kan dit niet? Dan kun je een bureaulamp kopen die je hele gezicht kan verlichten. In het beste geval kies je dan voor wit (led)licht.

7. Wees 5 tot 10 minuten te vroeg

Kwam je voorheen zonder goede reden te laat op je sollicitatiegesprek aan bedrijf? Dan was je eigenlijk al afgeschreven, helaas. Dit is niet anders wanneer het gaat om een online sollicitatiegesprek. Het is heel belangrijk dat je gewoon op tijd op Skype of Zoom aanwezig bent. Probeer 5 tot 10 minuten te vroeg aanwezig te zijn om een goede indruk te maken.

Talenten vinden via een video

Het zijn niet alleen sollicitatiegesprekken die nu via video plaatsvinden. Bedrijven zetten ook steeds vaker video in om talenten te vinden. Het is dan ook goed voor bedrijven om aandacht te besteden aan videocontent, om meerdere redenen, waaronder het aantrekken van talent. Wil jij als bedrijf met video aan de slag, maar kun je hier wel wat hulp en begeleiding bij gebruiken, of wil je het maken van videocontent uitbesteden? Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken. Wij helpen je graag verder.