Social media stress verlichten? 5 Tips!

Social media kan zoveel voordelen bieden aan ondernemers dat ondernemers alles aan willen grijpen om succesvol te worden op de sociale netwerken. Heel goed natuurlijk, maar het levert ook de nodige stress op. In het kader van de Week van de Werkstress willen wij je enkele tips meegeven om de sociale media stress wat te verlichten.

Zo neem jij de social media stress weg!

Veel jongeren hebben te maken met overmatige social media stress, vooral omdat zij alle netwerken niet meer bij kunnen houden. Ondernemers ervaren social media stress op een ander niveau en er moet dan ook op een ander level worden gezocht naar verlichting. De volgende 5 tips gaan je daar zeker bij helpen!

1. Maak heldere keuzes

We zien ze overal voorbij komen; zakelijke pages op social media die al maanden stil lijken te liggen. Vanuit de gedachte dat alle sociale netwerken benut moeten worden is er op iedere sociale site wel een bedrijfsprofiel te vinden, ook op de sociale media waar men helemaal geen kaas van heeft gegeten. Het gevolg? ‘Dode’ bedrijfspagina’s. Zonde, want dit kost je meer dan dat het je oplevert. Kies eerst eens één sociaal netwerk en ga je zakelijke page hier optimaliseren. Als je het hier in de vingers hebt, dan is het vroeg genoeg om een tweede sociaal netwerk aan te pakken.

2. Onthoud dat het slechts middelen zijn

Wat is het doel van een bedrijfspagina op bijvoorbeeld Facebook? Heb je hier weleens over nagedacht? Onbewust hebben veel ondernemers het doel om een bedrijfspagina te hebben, maar het is belangrijk om te weten dat het hebben van een zakelijk profiel geen doel zou moeten zijn. Wat moet dan wel het doel zijn? In feite heeft dit niet zoveel met een sociaal netwerk te maken. Social media moet namelijk gezien worden als een middel en niet als doel. Het is een middel om doelstellingen mee te kunnen bereiken, dat wel. Als je dit verschil ontdekt, dan valt er een last van je schouders.

3. Moeten hoort niet in je woordenboek te staan

Goed, we hebben allemaal wel eens met ‘moeten’ te maken, zeker als het om het werk gaat. Toch, als het om social media gaat – en dan met name ook over het omgaan met social media – dan zou je dit woord echt uit je woordenboek moeten schrappen. De ervaring leert namelijk dat social media je tegen kan gaan werken wanneer je het bijhouden ervan ervaart als een ‘moeten’. Je kunt er ook over nadenken om het te gaan uitbesteden, bijvoorbeeld.

4. Laat verwachtingen los

Social media stress wordt ook vaak veroorzaakt door de gedachte dat het allemaal niet werkt. Ondernemers verwachten vaak teveel in te korte tijd en dit gaat knagen, vooral omdat het niet werkt. Social media is tegenwoordig zo uitgebreid, veelzijdig en complex dat het onmogelijk is om binnen een week topresultaten neer te zetten als bedrijf. Laat je verwachtingen los, neem kleine stappen op het gebied van optimalisatie en je zult zien dat het je op de lange termijn veel op gaat leveren. Nu levert het je vooral een directe verlossing van social media stress op.

5. Blijf er niet mee bezig

Het is veel beter om een paar momenten per dag te reserveren voor social media dan om elk uur even te kijken of er iets gedaan moet worden. Het steeds openen van de websites, het lezen van reacties, het beantwoorden van vragen en posten van statusupdates hoeft niet de hele dag door te gaan. Het levert je enkel stress op en het zorgt ervoor dat al je andere werkzaamheden blijven liggen. Over werkstress gesproken! Reserveer bijvoorbeeld drie keer per dag een kwartier om social media te handelen. Vereist social media echt veel meer tijd in het geval van jouw onderneming? Dan kun je misschien beter overwegen om te gaan uitbesteden of om een extra medewerker speciaal voor social media aan te nemen.

Social media trainingen

Precies weten hoe je met social media om moet gaan helpt je om een groot deel van de social media stress los te laten en gewoon te genieten van wat social media voor jou kan doen. Kan jij nog wel wat hulp gebruiken? Check dan eens onze social media trainingen!