Smartphone gebruiken in autohouder = boete!

Autorijden en tegelijk bezig zijn met je telefoon, is dat herkenbaar? Bijna de helft van de automobilisten gebruikt zijn of haar smartphone tijdens het autorijden. Eigenlijk weet iedereen dat dit strafbaar is, maar toch gebeurd het nog veel te vaak. Wat zijn de consequenties wanneer je aangehouden wordt?

Heb je een houder? Ook dan ben je strafbaar

Je zult misschien denken dat het gebruik van je telefoon, wanneer deze in een telefoonhouder geplaatst is, legaal is, maar niets is minder waar. Zelfs wanneer je je smartphone gebruikt terwijl deze is gemonteerd in een smartphonehouder op het dashboard, is dit strafbaar. Volgens de kantonrechter kan men tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, maar gebruik maken van één hand tijdens het rijden. En dat brengt mee dat men met de andere hand de telefoon bedient, waarbij niet uitgesloten kan worden dat diegene bijvoorbeeld WhatsApp berichten beantwoord of Facebook checkt, waardoor diegene wordt afgeleid van de verkeerssituatie en dus minder goed in staat is de benodigde verkeershandelingen te verrichten.

Hoge boete

Uit de Nota van Toelichting blijkt dat juist door deze combinatie van factoren een te hoog risico voor de verkeersveiligheid ontstaat. Om deze reden is het verbod ingevoerd. De sanctie van
€ 239,00 die een bestuurder had gekregen, is derhalve op terechte gronden opgelegd. Deze uitspraak is te vinden onder nummer ECLI:NL:RBNNE:2017:2908.