Meta AI: Wat is het en wat mag je ervan verwachten?

Chatbots zijn niet vreemd meer. We krijgen in het dagelijks leven steeds meer te maken met chatbots en andere AI-tools. ChatGPT is hierin erg populair. Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, kan hierin natuurlijk niet achterblijven. Zij geven al jarenlang aan druk bezig te zijn met de ontwikkeling van diverse AI-functies. Je kunt nu gebruik maken van Meta AI, maar wat is het, wat mag je ervan verwachten en wat zijn de voordelen? Wij vertellen je hier meer over.

Wat is Meta AI precies?

Meta AI is een chatbot die werkt binnen Facebook, Instagram en WhatsApp. De chatbot werd eind 2023 al gepromoot door het bedrijf. De eerste versies zijn al uitgerold. Momenteel kun je er in Nederland nog geen gebruik van maken, maar de verwachting is dat het niet lang meer gaat duren voordat deze optie ook in ons land wordt toegevoegd aan Facebook, Instagram en WhatsApp. De Meta AI-chatbot biedt snelle en gepersonaliseerde antwoorden op vragen van gebruikers. In grote lijnen is het goed vergelijkbaar met ChatGPT. Je kunt er de meest uiteenlopende gesprekken mee voeren.

Wat kun je verwachten van Meta AI?

Meta AI is volgens Meta-baas Mark Zuckerberg ontworpen om intuïtief en behulpzaam te zijn. De chatbot kan leren van eerdere gesprekken die jij met de AI hebt gevoerd om zijn antwoorden aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Hierdoor wordt elk gesprek meer relevant aan jou als persoon. Je ontvangt razendsnel antwoord op al je vragen. Dit kan ook in vrijwel elke gewenste taal. Je kunt zelfs tussentijds schakelen als het om de taal gaat. Onder meer Spaans, Engels en Nederlands zijn beschikbaar. Als je al gebruik maakt van Facebook, Instagram of WhatsApp, dan is het niet nodig om iets extra’s te installeren. De Meta AI werkt gewoon op deze platforms. Je kunt bij de chatbot terecht serieuze vragen, waarop je feitelijke antwoorden krijgt van de chatbot, maar je kunt ook aan de AI vragen om je op te vrolijken, bijvoorbeeld met grappen.

Wat zijn de voordelen van Meta AI voor bedrijven?

Meta AI kan voor iedereen nuttig en ook leuk zijn om te gaan gebruiken. Voor bedrijven zitten er zeker voordelen aan deze chatbot. Ondernemingen kunnen Meta AI gebruiken om veel voorkomende vragen van klanten direct te beantwoorden. Hierdoor kunnen menselijke medewerkers zich richten op complexere vragen, terwijl de chatbot snelle, standaard antwoorden geeft. Omdat klanten via Meta AI direct antwoorden kunnen krijgen op hun vragen, verbetert dit de ervaring met het bedrijf. Tevreden klanten zijn loyaler en zullen sneller terugkomen voor een volgende dienst of aankoop. Door een deel van de klantenservice over te dragen aan Meta AI, kunnen bedrijven personeelskosten verlagen en tegelijkertijd meer vragen afhandelen. Meta AI kan gesprekken analyseren en inzichten bieden in wat klanten vragen en zoeken. Dit helpt bedrijven hun producten en diensten beter af te stemmen op de behoeften van hun doelgroep.

Meta AI is uiteraard altijd beschikbaar

Een ander belangrijk voordeel van een Meta AI-klantenservice vergeleken met enkel een menselijke klantenservice is natuurlijk ook de beschikbaarheid. Een AI heeft geen slaap of vrije tijd nodig, dus Meta AI kan de klanten 24/7 te woord staan, ook als er helemaal niemand fysiek aanwezig is op kantoor. Meta AI kan klanten dag en nacht helpen bij het vinden van producten, het doen van aankopen of hen zelfs op speciale aanbiedingen wijzen. Zo ben je direct ook in staat om je marketingstrategie beter op je klant af te stemmen.

Meta AI of ChatGPT voor je bedrijf?

Op veel vlakken komen de mogelijkheden van Meta AI overeen met die van ChatGPT, zeker op het gebied van het bieden van klantenservice. Omdat Meta AI op dit moment nog niet beschikbaar is in Nederland is het moeilijk te zeggen welke van de twee AI-tools nu echt het best is voor bedrijven. Een belangrijk voordeel van ChatGPT is natuurlijk dat deze AI-tool wel al beschikbaar is voor bedrijven. Wil jij hier optimaal voordeel uithalen? Volg dan eens onze ChatGPT training! Natuurlijk wachten ook wij in spanning af op de komst van Meta AI.