Een e-book schrijven: 5 handige tips

Het schrijven van een e-book is niet gemakkelijk, zeker niet als je niet gewend bent om te schrijven. Veel ondernemers willen wel een e-book publiceren, maar bezitten niet de nodige schrijfkunsten om iets moois neer te zetten. Je kunt dan natuurlijk altijd nog een tekstschrijver inschakelen voor het schrijven van je e-book. Hiervoor kun je ook bij ons terecht. Maar wat nu als je toch zelf een e-book wilt schrijven? Wij helpen je graag op weg!

Gebruik deze tips voor het schrijven van je e-book

Wij maken het je graag een stukje makkelijker om zelf een e-book te schrijven. We hebben een tiplijstje opgesteld met praktische tips die je helpen bij het indelen en vormgeven van je e-book. Onderstaande tips kun je gebruiken om een mooi e-book te realiseren.

1. Start altijd met een structuur

Bedenk altijd eerst een structuur. Ga er even voor zitten en stel een inhoudsopgave op. Het is belangrijk om dit eerst te doen, zodat je aan de hand van deze structuur kunt beginnen met schrijven. Doordat je in de inhoudsopgave ziet waar je het over gaat hebben word je niet verleid tot het nemen van zijwegen naar onderwerpen die niet in het e-book thuishoren.

2. Start groot, eindig klein

Verwerk eerst alle informatie in grote lijnen. Schrijf wat je wilt delen met de lezer, zonder al te veel aandacht te besteden aan de details. Wanneer je de grote lijnen eenmaal op je scherm hebt staan kun je de kleinere lijnen, de details, gaan toevoegen. Zo maak je het een stuk makkelijker voor jezelf om er echt een goed verhaal van te maken.

3. Tijd om te gaan wissen

Als je lekker aan het tikken bent en je plaatst alles in één keer vanuit je hoofd op het scherm, dan is het risico heel groot dat er aardig wat ‘opvulling’ in het geheel zit. Ongemerkt maak je teksten langer dan nodig. Dit is niet prettig voor de lezer. Het is belangrijk om je tot de hoofdpunten te beperken. Dus, begin van voor af aan met lezen en wis alles wat niet relevant is.

4. Neem iemand in vertrouwen

Zoek iemand die je vertrouwt en die verstand van zaken heeft als het gaat om e-books of andere schrijfwerken. Laat je e-book door deze persoon lezen en vraag om op- en aanmerkingen. Deze feedback heb je nodig om de laatste slag te maken. Het is wel belangrijk dat de persoon in kwestie eerlijk tegen jou kan zijn en durft te zijn. De feedback is namelijk heel belangrijk voor de laatste ronde.

5. De laatste ronde

Tijd voor het laatste onderdeel: het verwerken van de verkregen feedback in het geheel. Neem de feedback aandachtig door, neem alles in overweging en maak aanpassingen op basis van de feedback. Lees alles na de correctieronde nog eens door. Is alles in orde? Dan kun je je e-book publiceren!

Waar ga jij je e-book publiceren?

Heb je al nagedacht over waar jij je e-book wilt gaan publiceren? Wil je dit op je eigen website doen of ga je voor een breed publiek door gebruik te maken van een platform? Wij kunnen je dit laatste zeker aanraden! Neem eens een kijkje bij Skillba en ontdek de brede mogelijkheden. Er gaat een wereld voor je open!