Sneller teksten lezen? Hierbij 5 tips!

Leren snellezen is ideaal wanneer je regelmatig veel moet lezen. Word jij al chagrijnig als je een grote stapel documenten op je bureau ziet liggen? Als jij leert snellezen, dan hoef je hier helemaal niet meer zo tegenop te zien. Je kan er heel snel doorheen zijn. Je moet alleen even weten hoe je dit aan moet pakken.

Bespaar tijd met snellezen

Het vermogen om te kunnen snellezen zorgt ervoor dat je sneller informatie uit een tekst in je op kan nemen en verwerken. Het is dus iets anders dan sneller lezen op een manier waardoor je niet alles begrijpt of niets onthoudt. Met deze tips leer jij effectief snellezen.

1. Leren hoppen

Hoppen is een techniek die veel wordt toegepast bij het snellezen. We kunnen ons wel een voorstelling maken van hoppen; je hopt van het één naar het ander. Dit is ook precies wat hoppen is binnen het snellezen. Je hopt van het ene stuk tekst naar het andere. Je leest dus niet woord voor woord, maar blok voor blok. Hiervoor is het nodig om je ogen te trainen om meerdere woorden tegelijk in je op te kunnen nemen en te begrijpen.

2. Bepaal je doel

Iedere tekst heeft een doel. Alle tekst om dit doel heen is eigenlijk niet zo belangrijk. Jij weet in de meeste gevallen al wat het doel van een zakelijke tekst is, bijvoorbeeld instructies geven over het gebruik van een nieuw softwareprogramma. Neem drie woorden in gedachten die bij het doel horen, zoals ‘instructies’, ‘handleiding’ en ‘gebruiksaanwijzing’. Je weet vrijwel zeker dat één van deze woorden bij het doel moet staan. Laat je ogen over de tekst glijden en concentreer je op deze woorden. Je komt in korte tijd al het doel van de tekst tegen.

3. Lees niet terug

We lezen sneller dan dat onze hersenen de informatie kunnen verwerken. Er zit een zogenaamde vertraging op de lijn. Hierdoor hebben we snel de neiging om terug te lezen. Doe dit niet, want je hebt het al gelezen. Je hersenen hebben de informatie alleen nog niet verwerkt. Lees gewoon door en je zal zien dat je na het lezen weet wat jij moet weten.

4. Praat en luister niet mee

Veel mensen bewegen de lippen tijdens het lezen of horen in hun hoofd de woorden die zij lezen. Dit vertraagt enorm en zorgt ervoor dat snellezen niet mogelijk is. Houd je mond gesloten en oefen met het uitschakelen van de ‘voorleesstem’ in je hoofd.

5. Een cursus snellezen

Lukt het je niet om het snellezen zelf onder de knie te krijgen? Dan is een cursus of training snellezen de moeite waard. Je kunt het al in een dagdeel onder de knie hebben en je lees minimaal drie keer sneller.

Meer tijd voor social media!

Social media speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Als je leert snellezen heb je veel meer tijd over voor social media! Wil je je zakelijke social media ook zo efficiënt mogelijk laten verlopen? Wat dacht je van een social media strategie training? Wil je graag leren snellezen? Kijk dan eens bij Effectivitijd voor diverse trainingen.