Wie gebruiken TikTok en waarom?

TikTok is booming! Steeds meer mensen maken gebruik van TikTok, om zelf korte video’s te delen of om de video’s van anderen te bekijken. Het sociale platform is van Chinese afkomst. Het vreemde is daarom misschien ook wel dat de app wereldwijd de naam TikTok heeft gekregen, maar dat het in China zelf Douyin heet. Wereldwijd is de app beschikbaar in maar liefst 154 landen.

De meeste TikTok gebruikers komen uit India en China

Een groot deel van de TikTok gebruikers komt uit China en ongeveer een kwart van alle TikTok app downloads is afkomstig uit India. In het voorjaar van 2019 had de app al meer dan 14 miljoen leden in Amerika. In Nederland is TikTok vooral de laatste maanden sterk aan het groeien. De percentages veranderen hierdoor wel verhoudingsgewijs neemt het aantal Chinese gebruikers af, vooral omdat er zoveel gebruikers uit andere landen bij komen. In China wordt er wel nog het grootste aantal uren gekeken naar de korte TikTok video’s. Het gaat dan namelijk om meer dan 600 miljoen uren per dag!

Wie gebruiken TikTok eigenlijk?

Het grootste deel van de TikTok gebruikers bestaat uit jongeren. Zeker in het begin waren het vooral personen onder de 20 jaar oud die het platform groot maakten. Nu TikTok steeds populairder wordt zien we natuurlijk ook steeds meer mensen van oudere leeftijd op het platform. Er zijn zelfs video’s van 100-plussers!

Wat maakt TikTok nu zo populair?

TikTok biedt zogenaamd Short Form Entertainment. Het gaat om video’s met een maximale duur van slechts 15 seconden. Hierdoor is het een ‘lekker snel’ platform. Je kunt in korte tijd zeer veel verschillende video’s bekijken. Iedere video is anders, al kunnen we zeker wel trends vinden. Denk bijvoorbeeld aan de TikTok-dansjes. Wanneer een dansje aanslaat, dan gaat iedereen de uitdaging aan en plaatst een video waarop te zien is hoe zij het dansje uitvoeren. Ook lip-synchroniseren is erg populair, maar we zien ook afslankraces en grappige huisdieren. Dit is ook zeker wat TikTok zo populair maakt. Het is veelzijdig en ‘gewoon’. Velen zijn van mening dat mensen hun leven mooier en beter maken op Facebook en Instagram, terwijl je op TikTok juist volgers krijgt door gewoon lekker normaal te zijn.

TikTok begrijpen is soms nog wel lastig

Zeker de wat oudere gebruikers van TikTok geven wel aan dat zij het lastig vinden om het platform te begrijpen, zeker in het begin. Dit heeft vooral te maken met het feit dat het echt alleen uit video’s bestaat. De kortheid van de inhoud maakt het vaak wat moeilijker. Er zijn mogelijkheden om video’s te delen, maar deze optie is best lastig om te vinden. Ook kun je ze natuurlijk liken, waarmee je de video’s dan ook gelijk opslaat. Wanneer je stopt om TikTok te vergelijken met andere sociale kanalen, dan is dat vaak het moment waarop je TikTok ineens prima begrijpt.

TikTok of toch maar een ander platform?

Je kunt TikTok zeker ook voor je bedrijf inzetten. Dan moeten korte video’s natuurlijk wel bij je bedrijf en bij je doelgroep passen. Misschien passen andere sociale kanalen toch iets beter bij je, maar weet je niet goed hoe je ermee van start moet gaan. Wij helpen je graag verder. Zo kun je bij ons diverse social media trainingen volgen, ook in-company!