WhatsApp VS Viber – De voor- en nadelen

Sms’en, bellen, chatten…de communicatiemiddelen zijn tegenwoordig legio. Ook Whatsappen is iets wat vandaag de dag veel gedaan wordt. Naast WhatsApp bestaan er vele andere alternatieven. Daar is Viber een voorbeeld van. Dit is een VOIP-programma van Viber Media. Met dit programma kun je bellen via internet, maar ook sms’jes, foto’s, audio- en videobestanden versturen.

Voordeel Viber

Viber heeft veel weg van Skype. Je kunt, via Wi-Fi, gratis en voor niks bellen naar andere Viber-gebruikers. De app is niet alleen te gebruiken op je mobiele telefoon maar bijvoorbeeld ook op je desktop, laptop of tablet. Je kunt er dan ook live videogesprekken mee voeren.

Met WhatsApp kun je locatiegegevens, tekst, video of audio eenvoudig delen met je vrienden. Het biedt veel gebruikersgemak en een mooie interface. WhatsApp kent meer gebruikers dan Viber, waardoor je meer vrienden kunt bereiken.

Minpuntje WhatsApp

Een minpunt van WhatsApp is dat je er niet mee kunt bellen. Bovendien wordt je complete adresboek gescand. Dit is een groot nadeel, zeker in een tijd waarin er vele discussies zijn over privacy en gegevensopslag.

Bellen met Viber

Net als bij WhatsApp, wordt bij Viber je complete adresboek gescand. Sterker nog: je adresboek wordt zelfs naar de server gekopieerd. Bovendien is de desktop-app alleen maar te gebruiken door diegenen die de app al op hun smartphone hebben staan. Hun bestaande profiel wordt dan aan hun desktop-app gekoppeld. Een ander nadeel is dat als je contactpersoon geen Viber heeft, je niet gratis kunt bellen. Dit gaat dan van je belminuten af. Zeker als je via een 3G netwerk belt, kunnen de kosten zeer snel oplopen.

Beide apps bieden meer dan de reguliere sms-diensten. Als je voornamelijk wilt bellen en/of veel achter je computer zit, is Viber aan te raden. Wie zoveel mogelijk mensen wilt kunnen bereiken, zal meer hebben aan Viber.