Top 10 sociale kanalen van 2021

Enig idee hoe de top 10 sociale kanalen eruit ziet op dit moment? Wij wel! Het verrast ons eigenlijk niet dat de absolute top van social media kanalen er hetzelfde uitziet als een jaar geleden. WhatsApp staat nog altijd op de eerste plaats en heeft 2 miljoen gebruikers meer dan de nummer 2 op de lijst, Facebook. Toch zien we zeker wel verschuivingen in de lijst plaatsvinden.

Dit is de top 10 social media van dit moment!

De top 10 social media kanalen laat maar liefst 9 partijen zien die meer dan een miljoen gebruikers in Nederland hebben. De rij wordt afgesloten door Tumblr, op plekje nummer 10, met een gebruikersaantal van een half miljoen. Zo ziet de top 10 sociale kanalen er op dit moment uit:

  1. WhatsApp: 12.400.000
  2. Facebook: 10.400.000
  3. YouTube: 9.100.000
  4. Instagram: 5.900.000
  5. LinkedIn: 5.000.000
  6. Pinterest: 3.900.000
  7. Twitter: 2.900.000
  8. Snapchat: 2.600.000
  9. TikTok: 1.700.000
  10. Tumblr: 500.000

De top 5 sociale kanalen is niet verrassend

Eigenlijk is de top 5 van de social media netwerken helemaal niet zo verrassend. Deze wordt gevuld met partijen die al lange tijd tot de grootste partijen behoren. Steeds meer mensen ruilen de interne loze telefoon in voor een smartphone en WhatsApp is dan één van de eerste apps die in gebruik wordt genomen. Dit is ook duidelijk te zien aan het aantal Nederlandse gebruikers, namelijk meer dan 12 miljoen. Facebook volgt op de voet en YouTube blijft ook gestaag doorgroeien. Instagram mag ook geen verrassing vormen. LinkedIn heeft dit jaar voor het eerst meer dan 5 miljoen Nederlandse gebruikers. Een mooie top 5 sociale kanalen wat ons betreft!

Bijna alle sociale kanalen blijven groeien

Maar liefst een ruime 13,5 miljoen Nederlanders zijn actief op minimaal één social media kanaal. Het grootste deel heeft accounts op meerdere kanalen. Zeker in het afgelopen jaar, waarin we allemaal meer tijd en aandacht hebben besteed aan internet, zien we dat meer mensen kiezen voor het gebruik van social media. Het aantal YouTube gebruikers daalde licht, maar hier staat tegenover dat het meerjarig gemiddelde van dit kanaal juist sterk steeg. We zien hier een stijging van maar liefst 400.000 gebruikers. Daarnaast moest Snapchat ook een aantal gebruikers inleveren. De overige 8 sociale kanalen zijn gegroeid.

Wie laat de grootste groei zien?

Wanneer we kijken naar de top 10 van sociale kanalen, dan zien we dus dat ze bijna allemaal zijn gegroeid in het afgelopen jaar. Wel zijn er een aantal partijen die er echt uitspringen. In de top 3 van sociale kanalen die het hardst zijn gegroeid in het afgelopen jaar zien we LinkedIn, Pinterest en TikTok. Hierbij lieten Pinterest en LinkedIn een relatief lichte groei zien, terwijl TikTok een explosieve groei laat zien. Dagelijks krijgt TikTok er nieuwe Nederlandse gebruikers bij, waardoor de groei zich zeker door blijft zetten.

Focus op de top 10 sociale kanalen voor jouw bedrijf?

Het is zeker goed om de top 10 van social media netwerken eens goed te bekijken. Welk van de grootste kanalen past nu echt goed bij jouw bedrijf? Uit welk grootste kanaal kun jij het grootste voordeel halen? Het is de moeite waard om hier eens bij stil te staan. We raden je niet aan om op alle 10 de sociale kanalen een bedrijfsaccount aan te maken. Dit kost te veel tijd en je maakt het risico groter dat meerdere accounts door tijd- en inspiratiegebrek stil komen te liggen. Kies een goede selectie van sociale kanalen voor jouw business en stel een effectieve social media strategie op. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij. Neem gerust eens contact met ons op.