TikTok mag (voorlopig) blijven in Amerika

TikTok groeit gestaag door en andere sociale netwerken beginnen zich toch al ernstig zorgen te maken. Wordt TikTok groter dan Instagram of Facebook? Wie weet! Als het aan de Amerikaanse president ligt, dan gaat dit niet gebeuren. Het zal je niet ontgaan zijn dat President Trump de TikTok app wilde laten verbieden in de Verenigde Staten. Dit is tot op heden niet gelukt. Veel Nederlandse TikTok gebruikers hopen ook niet dat het uiteindelijk wel zal lukken, vooral omdat zij aardig wat Amerikaanse TikTokkers volgen. Hoe staat het er eigenlijk voor?

Rechtbank negeert het bevel van Trump

De rechtbank staat TikTok toe om beschikbaar te blijven om te downloaden in de VS, ondanks bevel van het Witte Huis. Ondanks het verstrijken van de laatste deadline van TikTok, waardoor alle Amerikaanse downloads van de app verboden zouden zijn, blijft de app beschikbaar en in gebruik voor Amerikaanse gebruikers, althans voorlopig. Hoewel de Amerikaanse regering voorlopige goedkeuring heeft gegeven voor het overnamebod van Oracle / Walmart voor TikTok, is er nog geen officiële deal, en als zodanig zou TikTok in Amerikaanse app-winkels worden verboden. Maar, net als bij het verbod van het Witte Huis op WeChat, heeft een Amerikaanse rechtbank de bevelen van het Witte Huis geblokkeerd. Hierdoor kan TikTok zijn normale activiteiten voortzetten.

Amerika wil verbod op Chinese apps

Op 6 augustus 2020 vaardigde President Trump twee Executive Orders uit. Hierin worden afzonderlijke verboden uiteengezet op de activiteiten van Chinese sociale apps TikTok en WeChat in de VS. Beide Executive Orders zouden 45 dagen nadat ze waren uitgegeven in werking treden, wat betekende dat alle downloads van TikTok en WeChat op 20 september 2020 verboden zouden zijn. Die datum kwam steeds dichterbij en President Trump zat waarschijnlijk al in de handen te wrijven om zijn succes, maar nu blijkt toch dat de apps niet verboden worden. In elk geval niet op dit moment. TikTok ondernam op tijd actie.

Geen gevaar voor de nationale veiligheid

Dagen voor de oorspronkelijke deadline kondigde TikTok aan dat het aanzienlijke vooruitgang had geboekt bij het regelen van een overnamedeal. Als reactie hierop heeft het Amerikaanse ministerie van Handel de deadline van het voorgestelde verbod voor TikTok een week uitgesteld. Dit betekent dat TikTok meer tijd heeft gekregen om de deal af te ronden. TikTok heeft ook duidelijk aangeven van mening te zijn dat er onvoldoende bewijs is dat de app de nationale veiligheid in gevaar zou brengen. WeChat kwam eveneens met dit argument en werd door de rechtbank in het gelijk gesteld.

Statement van TikTok

Natuurlijk heeft TikTok van zich laten horen in de media. Zij lieten weten: “We zijn blij dat de rechtbank het eens was met onze juridische argumenten en een bevel heeft uitgevaardigd om de implementatie van het TikTok-appverbod te verhinderen. We zullen onze rechten blijven verdedigen ten behoeve van onze gemeenschap en medewerkers. Tegelijkertijd zullen we ook onze dialoog met de regering voortzetten om ons voorstel, waarmee de president zijn voorlopige goedkeuring heeft gegeven, om te zetten in een overeenkomst.”

Ga jij ook aan de slag met TikTok?

Wij hebben eerder al voorspeld dat TikTok groot zou worden. We hadden gelijk, en daar zijn we blij om. Misschien was de wereld van social media wel toe aan een frisse wind. Al was het alleen maar om de andere sociale kanalen weer even een boost te geven. Wil jij aan de slag met TikTok en kun je nog wel wat handige tips gebruiken? Check dan hier hoe je een TikTok video maakt!